« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Nijemcima potrošački bonovi za oživljavanje potrošnje

Odraslima po 500 eura, a maloljetnima samo 250

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

kupovina

,

potrošnja

,

potrošački bonovi

,

njemački model

U Njemačkoj je u srijedu otvorena javna rasprava o prijedlogu nekoliko političara parlamentarnih stranaka o podjeli potrošačkih bonova građanima radi oživljavanja unutarnje potrošnje.

"Ovi bonovi su najbolji način za brzo oživljavanje domaćeg tržišta", rekla je članica predsjedništva vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Andrea Nahles u razgovoru za dnevnik "Frankfurter Rundschau". Ideju predvodnice lijevog krila SPD-a pozdravio je i predsjednik stranke Franz Muentefering ocjenjujući je "mogućim instrumentom" u borbi protiv prijeteće recesije.

Prijedlog, čiji je autor socijalni političar SPD-a Karl Lauterbach, predviđa podjelu potrošačkih bonova od 500 eura svim odraslim građanima Njemačke te od 250 eura maloljetnicima. No, bon bi se mogao iskoristiti jedino ako građani toj svoti dodaju 200 eura. Od plaćanja dodatne svote bili bi izuzeti primatelji socijalne pomoći i djeca, a bonovi bi se mogli iskoristiti za nabavu potrošačkih dobara ili obrtničke usluge.

Zagovornici tog modela, među koje se ubrajaju i pripadnici skupine "ekonomskih mudraca" Peter Bofinger i Bernd Ruerup, upozoravaju na ustaljenu praksu podjele potrošačkih bonova u SAD-u, gdje poticaj građanima za pojačanu potrošnju dolazi u obliku poreznih olakšica.

Ideju o podjeli potrošačkih bonova poduprli su i predstavnici Liberalne stranke i stranke Ljevice te predstavnici sindikata.

Predstavnici vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) uglavnom odbijaju taj prijedlog. Član predsjedništva CDU-a Roland Koch smatra da je trenutačna rasprava o bonovima dapače štetna i kontraproduktivna.

"Mislim da je u trenutku dok trgovina u prvome adventskom vikendu bilježi rekordne prihode apsurdno građanima slati poruku da ne kupuju sada jer će poslije možda dobiti bonove", smatra Koch. Jedan dio njegove stranke umjesto toga predlaže financijsku potporu građanima koji ulažu u modernizaciju nekretnina, posebice glede zaštite od gubitka energije.

I predstavnici trgovine skeptično su reagirali na inicijativu o podjeli bonova jer je smatraju "nepreglednom i prebirokratskom". Očekuje se da će savezna Vlada početkom siječnja odlučiti o daljnjim postupcima u borbi protiv prijeteće recesije.(hina/metro-portal)

03.12.2008. 14:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh