« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
search results

Google se ispričava zbog rasističke slike Michelle Obame

Iako se ispričava, Google spornu sliku neće ukloniti samo zato što je za nekoga uvredljiva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Google

,

Michelle Obama

,

search engine

,

pretraživanje

,

David Vise

,

uvredljivi sadržaj

Kad u Google tražilici slika nađete Michelle Obamu, prva slika koja se pojavljuje vrlo je rasno uvredljiva. Fotografija prikazuje prvu damu SAD-a kao mješanku žene i majmuna.

Google se za ovu uvredljivu sliku ispričao i iznad nje stavio obavijest koja govori da su rezultati pretraživanja uvredljivi ("Offensive Search Results") uz poruku da njihovi rezultati pretraživanja ponekad mogu biti uvredljivi ("Sometimes our search results can be offensive. We agree.").

Ako kliknete na tu obavijest preusmjereni ste na izjavu Googlea u kojoj se objašnjava da rezultati pretraživanja ''mogu uključivati uznemirujući sadržaj''. Google napominje da rangiranje web stranice prilikom pretraživanja uvelike ovisi o kompjuterskim algoritmima.

Google, međutim, dotičnu sliku nije uklonio. Izjavljuju da ne mogu ukloniti neki sadržaj samo zato što je nepopularan ili zato što se u vezi njega netko žali. Kažu da će neke slike skinuti samo ako to moraju učiniti po zakonu, a još uvijek nije potpuno jasno kako je uvredljiva slika završila na prvom mjestu pretrage.

Novinar David Vise za BBC kaže da rezultati pretraživanja na prvo mjesto dolaze zbog popularnosti, a ne zbog nekog sustava rangiranja ili algoritama.

Iz Bijele kuće još nema nikakvih komentara.

25.11.2009. 09:40:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh