« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
CENZURA

Google razmatra povlačenje iz Kine

Dodatan problem predstavljaju hakerski napadi na e-mail adrese kineskih boraca za ljudska prava

(Google.cn)
Više o

Google

,

Kina

,

cenzura

Google ozbiljno razmišlja o potpunom povlačenju s kineskog tržišta što uključuje zatvaranje predstavništva i ukidanje svih internetskih usluga. Razlog povlačenja je trajna cenzura tražilice te stalni napadi hakera na elektroničku poštu korisnika.

„Odlučili smo da više nismo spremni na cenzuru naših rezultata pretraživanja putem tražilice Google.cn. Potpuno smo svjesni posljedica eventualnog povlačenja", stoji u priopćenju poduzeća sa sjedištem u San Franciscu.

Vodstvo Googlea će se uskoro sastati s članovima kineske vlade i pokušati pronaći zajednički okvir za slobodno pretraživanje interneta u skladu s važećim zakonima.

Dodatan problem predstavljaju hakerski napadi na e-mail adrese kineskih boraca za ljudska prava. Odvjetnik Googlea poručio je vlastima kako poduzeće ne smatra da je sama vlada inicirala napade, ali da sadašnje stanje nije održivo.

Rasprava se u međuvremenu proširila i na diplomatske krugove. Ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton zatražila je priopćenje od kineske vlade. Smatra da cenzura otvara brojna pitanja o ljudskim slobodama.

13.01.2010. 09:29:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh