« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
NOVO DOBA PRETRAGE

Google prestaje loviti riječi i počinje odgovarati na pitanja

Pretraživanje interneta trenutno se svodi na hrpu linkova, u nadi da će jedan od njih imati informaciju koja nam treba. To bi se uskoro moglo promijeniti

Fotografija vijesti
Više o

Google

,

Facebook

,

internet pretraživači

,

Bing

,

pretraživanje interneta

Jeste li ikada upisali neko pitanje u Google, samo kako bi vam najpopularnija tražilica na svijetu izbacila hrpetinu linkova koje morate „ručno" pregledavati, ili u najbolju ruku neku temu s foruma, gdje isto pitanje postavlja netko drugi?

Google je objavio kako će uskoro korisnicima sama stranica odgovarati na pitanja, što je samo jedna od novosti u sklopu drastičnog „makeovera" stranice koja za sebe voli tvrditi da je početna stranica Interneta.

Ovaj je potez mnoge podsjetio na promjene koje je Microsoft uveo kod svoje tražilice Bing, kojoj je jedan od najjačih aduta traženje odgovora na pitanja korisnika.

Google je u tajnosti skupio podatke o 200 milijuna „osoba" - ljudi, mjesta i proizvoda, čiji će podaci biti povezani kako bi korisniku dali pravu informaciju, na sličan način na koji to radi Wikipedia.

Ove bi se promjene trebale dogoditi vrlo skoro, već u narednih nekoliko mjeseci.

Dopredsjednik Amit Singhal rekao je kako se većina pretraga oslanja na to da druge stranice korisniku ponude odgovor, a ne sam Google. „Držimo fige i nadamo se da će stranice koje nam Google ponudi imati odgovor koji tražimo", tvrdi Singhal.

Nova verzija pretraživanja koristit će se tzv. „semantičkom pretragom", sustavom koji će pokušati razumjeti značenje riječi u pretrazi, umjesto da traži isključivo ključne riječi.

Stručnjaci predviđaju da će ovaj potez pomoći Googlu da zadrži svoju prednost nad konkurencijom, posebice vrlo ambicioznim Facebookom, koji je najavio izlazak svoje tražilice.

15.03.2012. 16:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh