« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
first click free

Google ponudio kompromis za plaćanje online vijesti

Korisnicima će se omogućiti da u jednom danu besplatno pročitaju pet članaka istog izdavača

(Dreamstime)
Više o

Google

,

Financial Times

,

News Corp

,

Rupert Murdoch

,

online vijesti

,

plaćanje vijesti

,

First Click Free

,

John Ridding

,

Pearsona

Nakon što su Rupert Murdoch i drugi medijski magnati optužili Google za stvaranje profita na njihovim vijestima, taj je internetski pretraživač izdavačima ponudio način da privuku pretplatnike, a da ne moraju povući svoje sadržaje s rezultata pretrage u Google Newsu.

Google je objavio da će prilagoditi svoj program "First Click Free" (besplatan prvi klik) kako bi nagnao internetske čitatelje da, nakon što u jednom danu besplatno pročitaju pet članaka istog izdavača, ostale sadržaje plate ukoliko ih žele pročitati.

Prije je korisniku "prvi klik" na bilo koji članak omogućavao neograničen pristup ostalim člancima.

Google kaže da će ta promjena omogućiti izdavačima da se usredotoče na potencijalne pretplatnike koji redovito pregledavaju dosta njihovih sadržaja.

John Ridding, glavni direktor Financial Timesa pozdravio je tu odluku, ali dodao je da se strategija FT-a neće promijeniti pa će i dalje od svojih čitatelja zahtijevati da plate pretplatu žele li pročitati više od deset FT-ovih tekstova na mjesec.

Financial Times u vlasništvu je britanske medijske grupe Pearsona i nedavno je skinuo svoje tekstove s internetskog pretraživača Google Newsa, što navodno planira učiniti i New Corp. Roberta Murdocha koji time želi stati na kraj besplatnom čitanju vijesti na netu. (hina/metro-portal)

02.12.2009. 20:13:41
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Apartmani
  23.01.2010. 12:24
  neće ovo proći
  ko da im nije dosta zarada od reklama
  glupost
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh