« Hi-tech
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
ŠPIJE

Google Play uklanja aplikacije za praćenje

Najpopularnije su bile Spy Tracker i SMS Tracker, koje su zajedno prikupile 50 tisuća preuzimanja

Google Play se čisti...
Google Play se čisti... (Arhiva)
Više o

praćenje

,

Google Play

,

Spy Tracker

,

SMS Tracker

Antivirusna tvrtka Avast upozorila je kako su nedavno otkrili sedam zlonamjernih aplikacija u Googleovoj trgovini Play koje vas mogu pratiti bez vašeg znanja, a Google ih je u međuvremenu uklonio.

Tih je sedam aplikacija ukupno zabilježilo 130 tisuća preuzimanja, što daje naslutiti kako bi ih poveći broj ljudi možda i dalje koristi. Najpopularnije su bile Spy Tracker i SMS Tracker, koje su zajedno prikupile 50 tisuća preuzimanja.

U Avastu kažu kako su vjerojatno bile korištene za praćenje partnera, članova obitelji ili zaposlenika bez njihovog znanja. Kako bi mogla upogoniti takvu aplikaciju, osoba špijunskih namjera mora se prvo dokopati uređaja žrtve kako bi na njega instalirala odgovarajući softver.

Taj softver može funkcionirati bez znanja vlasnika smartfona jer nema sličicu aplikacije i druge naznake po kojima bi žrtva mogla zaključiti kako nešto nije u redu. Potiho se povezuje s web odredištem, odakle preuzima dodatni softver za praćenje i nadzor.

Po preuzimanju špijunu predlaže brisanje prvotne instalacije, ukljućujući i sličicu aplikacije. Softver potom može pratiti lokaciju pametnog telefona i dati pristup popisu kontakata te povijesti poziva i SMS-ova.

U Googleu postoji zaseban tim čija je zadaća izbacivanje zlonamjernih aplikacija iz trgovine Store. Početkom godine objavili su kako rade na poboljšavanju tehnologija otkrivanja zloraba pomoću strojnog učenja, ali i proširuju tim novim članovima.

Ipak, i dalje je riječ o zahtjevnoj zadaći. Tijekom 2017. godine u Googleu su obrisali 700 tisuća zlonamjernih aplikacija iz Playa, a sto tisuća razvojnih programera dobilo je zabranu objave novog softvera, piše Digital Trends.

19.07.2019. 09:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh