« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
REAL TIME

Google Instant - pretraživanje interneta postaje još brže

VIDEO - Pretraživanje interneta postaje brže i efikasnije uz Google Instant koji rezultate pokazuje u stvarnom vremenu

Google Instant
Google Instant (Getty Images)
Više o

Google

,

pretraživanje interneta

,

internet tražilica

,

prvi kuhar

Pretraživanje interneta pomoću Googlea postaje još brže. Internetski div predstavio je novi servis Google Instant koji skraćuje traženje za dvije do pet sekundi po pojmu. Do vremenske uštede dolazi zbog novog sučelja koje izgleda jednako kao dosada, ali internet pretražuje u stvarnom vremenu.

Tražilica već nakon nekoliko utipkanih slova prepoznaje o kojem se pojmu radi te rezultate prikazuje odmah, bez potrebe pritiska na tipku 'enter' i novog učitavanja stranice. Istraživanja su pokazala da korisnici brže čitaju nego pišu pa Google u ovom slučaju preuzima dio pisanja dok se rezultati odmah prikazuju na ekranu.

Google Instant

Od A do Z

Potencijalno loša strana novog servisa je da funkcionira na temelju učenja o korisnicima. Google će još detaljnije pratiti surfere i njihove račune kako bi naučio što pojedinci traže i kako bi im u skladu s tim mogao ponuditi kvalitetnije rezultate.

>>Što Google zna o nama?

Google je također odredio stranice koje se pokazuju na vrhu rezultata pretraživanja za svako pojedino slovo abecede. W tako izravno vodi na vremensku prognozu (weather), A stoji za Amazon, E za eBay, G za Gmail, I za Ikeu, X za Xbox i slično što je posebno značajno iz marketinške perspektive i jačanja percepcije korisnika o određenoj marki.

Zanimljivo je da Instant blokira ključne pojmove povezane sa seksom. Zbog zaštite malodobnika umjesto rezultata za riječi poput 'sex', 'penis' i 'porn' pojavljuje se samo prazna bijela stranica. Međutim pretraživanje pornografskog sadržaja uz 'enter' i dalje funkcionira bez prepreka.

Google Instant izvan SAD-a mogu koristiti samo osobe koje imaju korisnički račun na Googleu (Gmail,...).

09.09.2010. 09:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh