« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Novi sustav

Google Chrome kao prijetnja Windowsima?

Google danas predstavlja početnu verziju operativnog sustava Chrome za osobna računala

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Google

,

windows

,

računala

,

operativni sustav

,

chrome os

,

kompjuteri

Google Chrome OS još jedan je besplatan proizvod od ove vodeće internet kompanije koja je iskoristila svoje goleme potencijale kako bi se probila u sektor novih tehnologija. Operativni sustav inicijalno je dizajniran za mala prijenosna računala, no trebao bi biti dostupan za sve oblike kompjutera, čime bi mogao postati izravna konkurencija Windowsima.

Chrome OS izgrađen je na Chrome pretraživaču kojem su glavne odlike snaga i brzina kako bi se korisnicima predstavio nov način upotrebe osobnih računala putem interneta. Googleov cilj je odmaknuti se od sustava koji radi kao posrednik između korisnika i weba, kao što to rade Windowsi i ostali tradicionalni operativni sustavi.

Eric Schmidt, izvršni direktor u Googleu objašnjava: ˝Razlog zašto je Chrome toliko važan jest što fundamentalno mijenja način uporabe računala. Internet je postao mnogo bitniji u smislu dostupnosti informacija i aplikacija koje možete koristiti.˝

U Googleu smatraju da su sustavi poput Windowsa napravljeni u vremenu kada internet nije bio toliko bitan. Umjesto toga Chrome OS radi poput jednostavne platforme, na principu pretraživača, te na taj način olakšava korisnicima upotrebu. Sustav će biti besplatan za korištenje, a Google se nada kako će programeri prepoznati njegovu vrijednost te kreirati nove programe i aplikacije čime bi se korištenje učinilo svestranijim.

Analitičari očekuju da bi Chrome OS mogao uzdrmati tržište operativnih sustava, s obzirom da proizvođači kompjutera sve više pokušavaju zadovoljiti sve veću potrebu za laganim, pristupačnim prenosivim računalima. Google je već u pregovorima s ASUS-om, Hewlett-Packardom, Acerom i Lenovom.

19.11.2009. 09:21:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh