« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
transparentnost

GONG traži javnu raspravu oko ustavnih promjena

Iz GONG-a smatraju da je mogućnost da o ustavnim promjenama odlučuju samo velike stranke vrlo opasna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

GONG

,

Marina Škrabalo

,

Nenad Zakošek

,

ustavne promjene

,

saborski Odbor za ustav

Udruga GONG zatražila je danas od svih saborskih zastupnika da napokon preuzmu odgovornost za osiguranje transparentnog procesa izrade nacrta promjena Ustava i da se o promjenama provede temeljita saborska i javna rasprava.

Iz GONG-a smatraju da je za stabilnost ustavnog poretka vrlo opasna mogućnost da taj saborski Odbor za ustav mimo široke javne rasprave usvoji vladin prijedlog kao konačan nacrt i u tom ga obliku uputi u daljnju proceduru.

''Promjene Ustava nisu stvar pregovora između Vlade i opozicije'', rekla je članica Vijeća GONG-a Marina Škrabalo, dodavši da je važno da građani budu uključeni u postupak izmjene Ustava.

GONG traži da se izglasa odluka o pokretanju ustavnih promjena u svrhu izrade prijedloga nacrta promjene Ustava za koji će se zadužiti Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav u cjelini ili u tu svrhu osnovana radna skupina, tzv. ustavna komisija.

Smatraju i da odmah treba pokrenuti najmanje tromjesečnu javnu raspravu koja će omogućiti podnošenje dodatnih prijedloga i da o svim aspektima izrade prijedloga nacrta treba kontinuirano izvještavati javnost.

Član Vijeća GONG-a Nenad Zakošek rekao je kako bi se mogao ponoviti obrazac ustavnih promjena koji se temelji na dogovoru velikih političkih stranaka i jednoj vrsti političke trgovine kojim će se razmjenom ustupaka utvrditi promjene.

Napomenuo je da je po Ustavu Sabor taj koji inicira i provodi promjenu. Sabor se tu doista može postaviti kao subjekt, no, dodao je Zakošek, to može biti puka formalnost, a da Vlada zapravo političkom trgovinom dogovara promjene.

Da Vlada i vladajuća saborska većina izmjene Ustava smatraju formalnošću pokazuje to što je inicijativa prikupljanja prijedloga ustavnih promjena zamrla bez rezultata, dok je godinu kasnije Vlada izradila vlastiti prijedlog daleko od javnosti i mimo Sabora, kažu u GONG-u.

''Riječ je o vrlo širokom rasponu tema i poruka je: nemojte brzati, nemojte prije predsjedničkih izbora ili prije Božića sve zaključiti, dajte nam dovoljno vremena da raspravimo o tome", zaključio je Zakošek.

13.10.2009. 13:06:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh