« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
ZAŠTITA USTAVNOSTI

GONG pozdravio mišljenje Ustavnog suda

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić rekao je da GONG pozdravlja odluku Ustavnog suda ali im nije jasno zašto na odluku DIP-a nisu ranije reagirali

Fotografija vijesti
Više o

Branimir Glavaš

,

GONG

,

Ustavni sud

,

Državno izborno povjerenstvo

Nevladina udruga GONG danas je pozdravila mišljenje Ustavnog suda prema kojoj pravomoćno osuđeni Branimir Glavaš ne može biti nositelj liste HDSSB-a na predstojećim izborima, javlja Hina.

Član Vijeća GONG-a i profesor na katedri ustavnog prava zagrebačkog Pravnog fakulteta Đorđe Gardašević rekao je Hini da je mišljenje Ustavnog suda u redu jer uzima širi kontekst slučaja pa obrazloženje situacije ne temelji na striktno formalnom zakonskom tumačenju već na tumačenju izvedenom izravno iz Ustava.

DIP je prekjučer u svojem očitovanju ustvrdio da Glavaš može biti nositelj HDSSB-ove liste, a ne može biti kandidat, uz obrazloženje da u Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor ne postoji eksplicitna zabrana u tom pogledu, rekao je Gardašević, dodavši da za razliku od nositelja liste izborni zakon zabranjuje da saborski zastupnik pa tako i kandidat bude osoba pravomoćno osuđena na bezuvjetnu zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci.

"Ustavni sud je opovrgnuo takvo shvaćanje DIP-a utvrđujući kako je, iako takve zabrane nema u izbornom zakonu, ona sadržana u tzv. objektivnom poretku vrijednosti koji je sastavni dio Ustava", rekao je Gardašević, napominjući da u samom zaključku mišljenja Ustavnog suda stoji da Glavaš, koji služi osmogodišnju zatvorsku kaznu u BiH, ne može biti nositelj HDSSB-ove liste.

Upitan kakav je moguć ishod slučaja, Gardašević je rekao da ne može predviđati budućnost, no mogućim smatra pokretanje izbornog spora pri čemu bi Ustavni sud bio konačni arbitar. "I ako je on rekao to što misli onda je to to", zaključio je Gardašević.

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić rekao je da GONG pozdravlja odluku Ustavnog suda ali im nije jasno zašto Ustavni sud, u čijoj su nadležnosti nadzor i zakonitost izbora nije odmah reagirao na odluku HDSSB-a.

12.11.2011. 21:39:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh