« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
ZAVRŠETAK OBNOVE

Veliki Tabor ponovno otvorio vrata posjetiteljima

Ovime je završena druga faza obnove tog plemićkog grada, koji je jedan od bisera ne samo hrvatske, već i europske kulture

Fotografija vijesti
Više o

Jasen Mesić

,

Veliki Tabor

,

dvorci

,

obnova spomenika

Spomenik nulte kategorije i jedan od najznačajnijih spomenika graditeljstva kontinentalne Hrvatske, dvorac Veliki Tabor, od danas je ponovo otvoren za posjetitelje, izvještava Hina.

Time je završena druga faza obnove tog plemićkog grada, za koji je ministar kulture Jasen Mesić na današnjoj svečanosti kazao da je jedan je od triju najznačajnijih projekata Ministartsva kulture jer se radi o biseru kulture, ne samo u hrvatskim, već i u srednjeuropskim okvirima.

"Dovršenje druge faze obnove ima ne samo kulturni, već i gospodarski i turistički benefit za cijelu regiju budući da su na samo nekoliko kilometara udaljenosti dva fantastična objekta: Veliki Tabor i nedavno otvoreni novi Muzej neandertalaca u Krapini", rekao je ministar Mesić.

Napomenuo je da je u zadnje četiri godine u Veliki Tabor uloženo preko 50 milijuna kuna.

Sanacija Velikog Tabora kraj Desinića u Zagorju započela je 2005. uređenjem trijemova dvorca te cjelovitom obnovom palasa, što je predstavljalo prvu fazu obnove završenu 2007.

U drugoj fazi, koja je sada predstavljena, uređena su vanjska pročelja dvorca, svih krovišta i napravljena je cjelovita konstruktivna sanacija.

Slijedi treća faza koja obuhvaća uređenje unutrašnjih prostora kula te muzejskog postava u prostorima dvorca.

13.11.2011. 17:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh