« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 10 mjeseci
IZLOŽBE

Goli umjetnik - Leonardo Budimlić Majnarić

Radionica je dio umjetničkog izvedbenog projekta 'GOLI Umjetnik', koji je inspiriran Leonardovim likom i djelom

Goli umjetnik
Goli umjetnik (Arhiva)
Više o

Leonardo Budimlić Majnarić

Akademski slikar Leonardo Budimlić Majnarić, majstor linije i genije brzine, održava avangardnu likovnu radionicu croquisa svake subote od 17h do 20h u Pogonu Jedinstvo. Na radionici koja je započela u društvenom centru BEK, Leonardo istovremeno mentorira, pozira i crta. Radionica je dio umjetničkog izvedbenog projekta 'GOLI Umjetnik', koji je inspiriran Leonardovim likom i djelom.

'Potrebno je povući liniju svaki dan' Leonardo BM

GOLI UMJETNIK je 48-satni angažirani happening i izložba avangardnog slikara Leonarda Budimlića Majnarića te izvedbenog kolektiva Freakvencija, koji istražuje aktivizam u umjetnosti, a održava se krajem godine. Happening predstavlja umjetničku stvarnost avangardnog slikara opsjednutog istraživanjem linije, koji slika gol u znak solidarnosti s modelima aktova i prirodom. Golo slikanje predstavlja za Leonarda jedini autentičan način izražavanja, jer ukidanjem odjeće ukida spone između sebe i vanjskog svijeta, nastojeći ih povezati i ujediniti. Ujedno nastupa kao mentor i model, održavajući radionicu croquis aktova. Ono što ovaj projekt čini posebnim jest Leonardova shizofrena, hiperproduktivna pozicija trostruke uloge slikara, mentora i modela, koja se neprestano mijenja.

Pritom Leonardo frenetično stvara te je u posljednje četiri godine, otkad mu je izgorio atelje te je prešao na digitalne tehnike reprodukcije, napose androide i tablete, nacrtao preko 32000 radova, što je s 18000 sačuvane dokumentacije na društvenim mrežama iz razdoblja prije požara, u ovom trenutku premašilo 66000 radova. Njegov intimni cilj je premašiti Picassa.

Oko ludičke metafore Leonardovog umjetničkog procesa gradi se solidarni prostor za izražavanje, komuniciranje, čitanje, video projekcije, ples, performans, poeziju, razmjenu dojmova iz aktivističke prakse i sve ostalo. Koja su to važna pitanja?

'Kako da nahranimo sve ljude
kako da zaustavimo sve ratove
kako da otvorimo vrata svih tamnica
kako da slomimo nasilje
kako da zatremo rasizam
kako da se riješimo novca (kapitalizma)
kako da poništimo preranu smrt
kako da okončamo militarizam
kako da dovedemo do kraja autoritarne sustave
kako da dokrajčimo klasni sustav
kako da nađemo odgovore na ta pitanja
kako da to učinimo sada?'
Julian Beck, Living Theater, 1968

Leonardo Budimlić Majnarić (1962/Zg) diplomirao je 1990. na slikarskom odjelu ALU u Zagrebu, u klasi prof. Vasilija Josipa Jordana. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Trenutno djeluje kao samostalni likovni umjetnik. Član je HDLU i HZSU.

Irena Čurik (1983/Zg), ak. dramaturginja, interdisciplinarna te eksperimentalna izvedbena umjetnica. Piše i režira autorske predstave, plesne, glazbene i video performanse te druga izvedbena i filmska djela, koja su izvođena u Hrvatskoj i inozemstvu.

07.07.2020. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh