« Kultura
objavljeno prije 27 dana i 5 sati
SUKULTURA

Kultura za sve!

U sklopu projekta SuKultura ijenja se ljetna kulturna shema novozagrebačkih kvartova kroz niz dinamičnih umjetničkih programa u kojima sudjeluju sve generacije lokalne zajednice

Kulture preko glave s druge strane Save
Kulture preko glave s druge strane Save (Arhiva)
Više o

SuKultura

Nova manifestacija očekuje nas početkom srpnja od 10. do 12. srpnja u Travnom - Kultura za sve! - koja će pokazati na koji način model sudioničkog upravljanja može zaživjeti u praksi. Gotovo svi umjetnički programi ostvareni su u suradnji sa stanovnicima Novog Zagreba koji su sudjelovali u nizu radionica te zajedničkim snagama - pod vodstvom umjetnika i kreativaca iz raznih udruga - oblikovali umjetničke sadržaje.

 Kultura za sve! započinje u petak 10. srpnja Eurokazovom interdisciplinarnom kombinacijom predstave i ambijentalne tvorevine pod palicom Branka Brezovca naziva Pet godišnjih doba, a koja će se odviti ispred atomskog skloništa na samoj margini Travnog. Drugi dan, 11. srpnja selimo se na plato Mamutice, gdje će udruga Domino u suradnji s Josipom Bubaš, Nevom Lukić, Vedranom Klepicom, Drum'n Bijesom te udrugom Avokado kreirati Predstavu zajednice

Zgrada Mamutice ishodiše je fragmenta Predstave zajednice  kojim Josipa Bubaš  i Neva Lukić zajedno sa stanovnicima ove najveće zagrebačke stambene zgrade u nizu solo točaka i grupnih izvedbi pokazuju na koje načine može zaživjeti ideja "zgrade-grada". 

Vedrana Klepica, se pak, u Keinbergu bavi principima kasnog kapitalizma u kojem su sami sistemi osnova izgradnje jedne ekonomske zajednice, a kroz nedovoljnu kontrolu postaju i razlozi njezinog raspadanja. 

Drum'n Bijes je okupio članove zajednice oko bubnjarske katarze, dok će udruga Avokado s građanima slagati jestive instalacije od voća i povrća.  Redateljica Iva Srnec Hamer i umjetnička organizacija Točka na I prezentirat će predstavu nastalu prema motivima Krležinih novela Bitka kod Bistrice Lesne i Tri domobrana u čijoj su realizaciji, uz profesionalne glumce, sudjelovali i štićenici Doma za starije osobe Sveta Ana.

Zadnji dan Kulture za sve!, u nedjelju 12. srpnja svoje programe izvest i predstavit će Triko Cirkus Teatar, gdje su autorice Iva Peter Dragan i Marija Antić, koristeći jezik klaunske igre i cirkuske elemente, kreirale predstavu Stanari u mamutu, u koju su uključeni stanovnici svih generacija te umjetnička organizacija ARKTIK - Institut za budućnost, koja je sa stanovnicima Novog Zagreba, pod mentorskom palicom Irene Boćkai i Vilima Matule, radila na stvaranju izvedbenog rada Disanje kvarta o potrebi jačanja kvartovskog zajedništva kako bi se nadišle različite krize.

S druge strane Save, kulture preko glave! Zato provedite ovaj srpanjski vikend u Novom Zagrebu.

07.07.2020. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh