« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
PROŠLI JEFTINO

Goldman Sachs će SEC-u platiti 550 milijuna dolara kazne

Vanjski promatrači su ocijenili da je Goldman Sachs prošao jeftino s nagodbom, jer su analitičari prognozirali da će kazna biti oko milijardu dolara

goldman sachs
goldman sachs (Getty Images)
Više o

Burza

,

tužba

,

Wall Street

,

Goldman Sachs

,

prevara

,

financijska kriza

,

norijada 2011

,

Ming Ming

,

nasjtarija panda na svijetu

Financijski div Goldman Sachs postigao je nagodbu sa saveznom Komisijom za vrijednosnice (SEC) po kojoj je pristao platiti 550 milijuna dolara, što je najveća kazna u povijesti Wall Streeta, po građanskoj tužbi za prevaru klijenata s prodajom hipotekarnih vrijednosnica, izvješćuje u petak The Wall Street Journal.

>> Velika depresija - kolosalno ludilo kojemu se morate diviti

Nagodbom je riješena tužba SEC-a zbog Goldmanove prodaje vrijedosnica koje je dizajnirao 'hedge' fond tako da zaradi na kolapsu tržišta nekretnina. Nagodbom je riješen pravni problem koji je prijetio potkopati odnos klijenata i te investicijske banke. Vanjski promatrači su ocijenili da je Goldman Sachs prošao jeftino s nagodbom, jer su analitičari prognozirali da će kazna biti oko milijardu dolara.

>> Kako je Goldman Sachs kreirao sve manipulacije tržišta od 'Velike depresije'

Goldman je priznao da je napravio "pogrešku" jer nije ulagačimo otkrio ulogu 'hedge' fonda Paulson & Co. u ugovoru nazvanom Abacus 2007-AC1. Tvrtka je obećala stroži nadzor hipotekarnih vrijednosnica, određenih marketinških materijala i zaposlenika koji kreiraju takve vrijednosnice.

Nastavlja se kaznena istraga oko toga jesu li Goldman ili njegovi zaposlenici počinili prevaru s trgovanjem hipotekama. Goldmanova dionica rasla je u četvrtak za 6.16 dolara ili za 4.4 posto na 145.22 dolara na burzi u New Yorku (NYSE), što je tržišnu vrijednost tvrtke povećalo za tri milijarde dolara. Nagodbu još treba odobriti savezni sud u New Yorku. (hina/metro-portal)

16.07.2010. 11:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh