Metro-portal.hr

objavljeno 16.07.2010. 11:20:00
PROŠLI JEFTINO

Goldman Sachs će SEC-u platiti 550 milijuna dolara kazne

Vanjski promatrači su ocijenili da je Goldman Sachs prošao jeftino s nagodbom, jer su analitičari prognozirali da će kazna biti oko milijardu dolara

goldman sachs
goldman sachs (Getty Images)

Financijski div Goldman Sachs postigao je nagodbu sa saveznom Komisijom za vrijednosnice (SEC) po kojoj je pristao platiti 550 milijuna dolara, što je najveća kazna u povijesti Wall Streeta, po građanskoj tužbi za prevaru klijenata s prodajom hipotekarnih vrijednosnica, izvješćuje u petak The Wall Street Journal.

>> Velika depresija - kolosalno ludilo kojemu se morate diviti

Nagodbom je riješena tužba SEC-a zbog Goldmanove prodaje vrijedosnica koje je dizajnirao 'hedge' fond tako da zaradi na kolapsu tržišta nekretnina. Nagodbom je riješen pravni problem koji je prijetio potkopati odnos klijenata i te investicijske banke. Vanjski promatrači su ocijenili da je Goldman Sachs prošao jeftino s nagodbom, jer su analitičari prognozirali da će kazna biti oko milijardu dolara.

>> Kako je Goldman Sachs kreirao sve manipulacije tržišta od 'Velike depresije'

Goldman je priznao da je napravio "pogrešku" jer nije ulagačimo otkrio ulogu 'hedge' fonda Paulson & Co. u ugovoru nazvanom Abacus 2007-AC1. Tvrtka je obećala stroži nadzor hipotekarnih vrijednosnica, određenih marketinških materijala i zaposlenika koji kreiraju takve vrijednosnice.

Nastavlja se kaznena istraga oko toga jesu li Goldman ili njegovi zaposlenici počinili prevaru s trgovanjem hipotekama. Goldmanova dionica rasla je u četvrtak za 6.16 dolara ili za 4.4 posto na 145.22 dolara na burzi u New Yorku (NYSE), što je tržišnu vrijednost tvrtke povećalo za tri milijarde dolara. Nagodbu još treba odobriti savezni sud u New Yorku. (hina/metro-portal)

16.07.2010. 11:20:00
http://metro-portal.hr/goldman-sachs-ce-sec-u-platiti-550-milijuna-dolara-kazne/44605/