« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
KORNATI

Godinu dana kasnije

Obitelj i prijatelji poginulih vatrogasaca nisu zaboravili, a trude se da ne zaboravimo ni mi.

Frane se ovog Uskrsa prvi puta pojavio u javnosti na smotri Žudija.
Frane se ovog Uskrsa prvi puta pojavio u javnosti na smotri Žudija. (Nikša Stipanićev, CROPIX)
Više o

kornatska tragedija

,

Frane Lučić

Središnji dio programa obilježavanja prve obljetnice kornatske tragedije koji pod nazivom "Ovo nije kraj - posvećeno hrabrim ljudima" organiziraju obitelji i prijatelji poginulih vatrogasaca održat će se u subotu, 30. kolovoza, kada je prije godinu dana u akciji gašenja požara na otoku Korantu život izgubilo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, a preživio je samo dobrovoljni vatrogasac Frane Lučić iz Tisnog.

U Šibenskom kazalištu obiteljima će biti uručeno odličje koje je poginulim vatrogascima posmrtno dodijelio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a odličje će biti uručeno i Frani Lučiću. Istoga dana na Kornatu će u crkvi Gospe od Tarca biti služena misa za poginule vatrogasce, a nakon mise obitelji će obići mjesto stradavanja i pogibelji svojih najmilijih.

Obitelji poginulih vatrogasaca, kako je potvrdio Ivica Strikoman, otac poginulog Hrvoja, najavljuje konferenciju za novinare nakon obilježavanja prve obljetnice kornatske tragedije, odnosno početkom rujna. Tada će se, rekao je Strikoman, osvrnuti i na rezultate i zaključke multidisciplinarnog vještačenja kojim je utvrđeno da je uzrok smrti i stradavanja vatrogasaca na Kornatu prirodna pojava.

Frane se još oporavljaFrane Lučić također nije želio davati nikakve izjave, a njegova majka kazala je kako se Frane dobro osjeća te da njegova rehabilitacija još traje.

Tragedija na otoku Kornatu koja je ne samo najveća tragedija u hrvatskom vatrogastvu, već i najveća tragedija u Hrvatskoj u mirnodopsko vrijeme, dogodila se 30. kolovoza u poslijepodnevnim satima kada su život izgubili Ivica i njegov sin Ante Crvelin, Hrvoje Strikoman, Gabrijel Skočić, Dino Klarić te maloljetni Marko Stančić. Od posljedica zadobivenih opeklina u bolnicama u Zagrebu i Splitu nekoliko dana kasnije preminuli su Tomislav Crvelin, Marinko Knežević, Ivan Marinović, ročnik Josip Lučić koji je civilni vojni rok služio u DVD-u Tisno, maloljetni Karlo Ševerdija, a 16. rujna kao dvanaesta žrtva kornatske tragedije ozljedama je podlegao Ante Juričev-Mikulin.

Godinu dana nakon tragedije istraga koju vodi istražni sudac šibenskog Županijskog suda Branko Ivić još nije završena. Spis o korantskoj tragediji ima više od tisuću stranica, a saslušano je stotinu svjedoka među kojima i Frane Lučić.

Sudski proces još traje 

U prosincu prošle godine na Kornatu je obavljena i djelomična rekonstrukcija događaja. Mjesto stradavanja vatrogasaca u ožujku ove godine obišli su i sudski vještaci za 3 D kompjutorsku simulaciju, budući da je ona sastavni dio multidisciplinarnog vještačenja šesteročlanog tima sudskih vještaka pod vodstvom Miodraga Drakulića.

Nakon osmomjesečnog rada nalazi i mišljenje vještaka proteklog su petka predstavljeni javnosti. Po njima uzrok kornatske tragedije, je rijedak, ali stručnjacima poznat prirodni fenomen "izgaranje nehomogene plinske smjese", čime su odbačeni navodi u javnosti kako su za stradavanje i smrt vatrogasaca krivi vojni helikopter koji ih dovezao na otok, odnosno izgaranje fosfora ili zaostale mine i granate.

Bivši vatrogasni zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije i bivši zapovjednik JVP Šibenik Dražen Slavica 6. rujna prošle godine bio je uhićen te je dva mjeseca proveo u pritvoru, a sumnjiči ga se za teško kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine iz nehaja jer je u akciju gašenja požara na Kornat poslao dvojicu maloljetnika i civilnog ročnika. Optužnica protiv Slavice nije podignuta.

Jedina optužnica protiv nemarnog krivca požara 

Općinsko državno odvjetništvo 29. rujana 2007. godine podiglo je optužnicu protiv Paška Petrine jer je, kako se navodi u optužnici, odbačenim neugašenim opuškom cigarete prouzročio požar u uvali Vrulje koji se proširio otokom nošen jakim vjetrom. No suđenje do danas nije počelo.

Obitelji osmorice poginulih vatrogasaca zbog duševnih boli zbog smrti bliske osobe tužilo je gradove Vodice i Šibenik, JVP Šibenik te DVD Vodice i DVD Tisno, nakon što su oni odbili nagodbu. Sudskom odlukom u travnju ove godine prihvaćeni su njihovi odštetni zahtjevi prema kojima im se treba isplatiti ukupno 5, 7 milijuna kuna.

Milijuni skupljeni za obitelj 

Nakon kornatske tragedije organizirano je niz humanitarnih akcija za pomoć obiteljima poginulih i stradalih vatrogasaca.

Tako je u korist zaklade Kornat 149 saborskih zastupnika izdvojilo po 1000 kuna.

Na posebnom žiro računu šibensko-kninske Vatrogasne zajednice prikupljeno je i obiteljima uručeno ukupno 6, 5 milijuna kuna.

Na posebnom telefonu T-Hrvatskog telekoma građani su donirali 2, 6 milijuna kuna, a Vlada se odrekla PDV-a u toj akciji pa je prikupljeno još 3 milijuna kuna. U akcijama Humanih zvijezda Split i na koncertu Hrabri ljudi bilo je prikupljeno oko milijun kuna.

27.08.2008. 13:42:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh