« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
party time

Goby će vam reći gdje je prava zabava

Što raditi, gdje i kad? Saznajte na novoj tražilici namijenjenoj za pronalazak najbolje opcije trošenja slobodnog vremena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (www.goby.com)
Više o

goby.com

,

internet tražilica

,

trošenje slobodnog vremena

Najnoviji lik u priči o internet tražilicama nosi ime Goby. Tu stranicu osnovao je bostonski matematičar Mark Watkins. Namjera mu je da Goby postane Google za zabavu i provod.

Koncept je u svojoj srži vrlo jednostavan: dovoljno je reći Gobyju (interesantna je tu igra glasova i riječi "go be" - "idi budi") gdje biste htjeli ići, gdje biste htjeli biti, što biste htjeli raditi i sl., a on će vam zatim ponuditi najbolje mjesto i vrijeme za provod.

Ako to mjesto postoji, Goby će ga pronaći, bilo da se radi o jazz koncertu ili književnom skupu u nekoj provinciji.

Jedini je nedostatak što je trenutno ograničen samo na pretragu područja SAD-a, no postoje naznake da će uključivati i čitav globus.

Goby se služi sistemom koji u svojoj osnovi kombinira ljudsku inteligenciju s onom umjetnom te povezuje postojeće podatke. Tako internet surferi bez problema mogu birati između 200 kategorija aktivnosti za trošenje slobodnog vremena - od ekstremnih sportova do večeri poezije, glazbenih spektakla i kazališta.

Također, Goby je sposoban prepoznati prioritete korisnika i olakšati mu pretragu.

Na početnoj stranici Gobyja imate tri drop-down menija: aktivnost, lokaciju i vrijeme održavanja.

Google vam prikazuje samo link na kojem možete saznati sve informacije, no Goby vam osim poveznica daje i izravan opis zbivanja s fotografijama što ubrzava pretragu i onemogućuje gubljenje vremena.

Druga pogodnost je što vam daje samo rezultate vezane za traženu lokaciju, a ne tisuće drugih mjesta. Goby je također sposoban profilirati vaše traženje i razvrstati rezultate po preferencama.

"Stranica je nastala iz moje vlastite želje da budem bolje informiran o glazbenim događajima koji me zanimaju", objašnjava Watkins.

"Frustriralo me kad bih saznao da su najbolji jazz glazbenici nastupali u nekom klubu iza ugla a ja sam to propustio samo zato što nije postojala ni jedna stranica koja bi mi dala informaciju o tome što se zbiva u mom kraju vezano za jazz glazbu."

Svrha Gobyja je da nikad nitko ne bude u sličnoj situaciji.

26.10.2009. 13:41:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh