« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
NOVOSTI

Gmail, Google karte, fotografije i tipkovnica dobivaju mnoge inovacije

Google je najavio tijekom I/O konferencije za programere niz inovacija i poboljšanja svojih softverskih proizvoda i usluga.

Google radi punom parom
Google radi punom parom (Sanja Ledinek)
Više o

Google

,

inovacije

,

gmail

,

Google Maps

Gmail je već osvanuo s novim značajnim funkcionalnim promjenama koje kao rezultat donose bolju produktivnost. Međutim, Google u bliskoj budućnosti donosi još neke novitete za bolju produktivnost. Planirano je dodavanje podrške za pametno sastavljanje pošte u Gmailu. Funkcija ("Smart Compose" ) koristi sustav strojnog učenja za sastavljanje cjelokupnih izraza, pozdrava ili dijelova informacije o korisniku (npr, adresa, telefon...) dok se unosi tekst.

Budući radi u pozadini, omogućuje prihvaćanje ili zanemarivanje savjeta. Zapravo, riječ je o širenju funkcionalnosti "pametnog odgovora" Značajka će se implementirati u Gmail u narednim tjednima za obične korisnike. Hoće li biti kompatibilna s Hrvatskim jezikom, u ovom trenutku nije poznato.

Google fotografije s AI podrškom

Usluga "Google fotografije" u sljedećim mjesecima dobiva AI podršku za poboljšanje i uređivanje fotografija. Među njima su automatsko ispravljanje perspektive i oštrine, zamagljivanja pozadine, savjeti za automatsko postavljanje ekspozicije, prepoznavanja slika dokumenata, dijeljenje objekata u fotografijama, pretvoriti fotografije dokumenata u PDF datoteke za što je sada potreban složeni postupak skeniranja i prepoznavanja. Vrlo simpatična novost je da će Google fotografije znati obojiti stare fotografije.

Bit će potrebno snimiti neku staru fotografiju na svom pametnom telefonu, a Google algoritmi nakon analize trebali bi nam ponuditi obojenu verziju. Osim navedenog, posebni savjeti omogućit će brzo dijeljenje, rotiranje ili arhiviranje fotografija tijekom gledanja. Također je Google pokrenuo partnerski program i API koji će koristiti moćne mogućnosti Google fotografija u aplikacijama i uslugama trećih strana.

Google karate radit će u kombinaciji kamera za AR

Aplikacija Karte dobiva podršku kamere na pametnom telefonu tako da korisnik može biti dodatno usmjeren u odabranom smjeru. Digitalni vodič ili strelice označit će put.

Osim toga, bit će omogućeno vidjeti informacije o ustanovama i događajima u blizini trenutne lokacije korisnika, novo otvorene objekte i mjesta koja bi nam se mogla svidjeti. Sve će to biti omogućeno na temelju praćenja navika i interesa korisnika. Ova nadogradnja očekuju se u ljeto.

Google tipkovnica dobiva podršku Morseove abecede

Google aplikaciju naziva Tipkovnica, čekaju značajne izmjene. Jedna od njih je prepoznavanje Morseovog koda za komunikaciju s osobama s invaliditetom i upravljanje brojnim funkcijama na mobilnom uređaju poput upućivanja poziva ili davanja naredbi virtualnom pomoćniku.

Piše: Sanja Ledinek
13.05.2018. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh