Gluten ne bi trebalo izbacivati iz prehrane
Ukoliko osoba ne boluje od celijaklije i ukoliko joj nije dijagnosticirana alergija na gluten, nema razloga da ne konzumira hranu koja ga sadrži
Koliko je gluten stvarno štetan? (Arhiva)
Gluten je prvi na listi za odstrel zadnjih godina, no nalazi američkih znanstvenika ukazuju na moguće rizike koji prate izbacivanja glutena iz prehrane.
Istraživači s Harvarda i Columbia University su tijekom 26 godina pratili više od 100000 osoba te su utvrdili kako je smanjenje unosa glutena iz integralnih žitarica povezano s povećanjem rizika za srčani udar.
Gluten je protein prisutan u pšenici, raži i ječmu, a kod osoba s celijakalijom dovodi do upala i oštećenja tankog crijeva.
Ukoliko osoba ne boluje od celijaklije i ukoliko joj nije dijagnosticirana alergija na gluten, nema razloga da ne konzumira hranu koja ga sadrži, naglašavaju istraživači.
06.05.2017. 14:17:00
Novi komentar