« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
STVARNO?

Gluten nam nije neprijatelj?

Čini se da gluten često neopravdano dobiva ulogu negativca u našoj prehrani, tvrde znanstvenici nakon provedenog istraživanja

Trudimo se bezveze?
Trudimo se bezveze? (Arhiva)
Više o

bezglutenska prehrana

,

gluten

Prehrana bez glutena vjerojatno nije dobra za vaša crijeva, pokazuje novo istraživanje, iako je zadnjih godina upravo takav vid prehrana, bez proteina koji se nalazi u namirnicama poput kruha, tjestenine i žitarica posljednjih je godina postala vrlo popularna.

Ipak, novo istraživanje sa Sveučilišta Reading i Sheffield kažu da izbjegavanje ovih proizvoda može biti besmisleno.

Zdravim volonterima, kojima nije dijagnosticirana celijakija ili osjetljivost na gluten, davali su namirnice koje imaju prirodni gluten ili brašno bez glutena dvaput dnevno tijekom dva tjedna.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Gastroenterology pokazalo je da grupa koja je jela gluten nije imala više želučanih tegoba u odnosu na grupu koja nije jela gluten.

"Čini se da gluten često neopravdano dobiva ulogu negativca u našoj prehrani", rekla je liječnica Paola Tosi sa Sveučilišta Reading za Daily Mail.

"Hrana bez glutena možda nema koristi za zdravlje kod mnogih koji ga izbjegavaju u prehrani iz uvjerenja da je gluten 'loš' za ljudska crijeva. Gluten ne uzrokuje probavne probleme kod osoba koje nemaju fiziološku osjetljivost na njega", napisala je za Knowridge.

"Celijakija koju pokreće gluten utječe na jedan posto populacije, a osjetljivost na gluten je drugačije stanje koje se sve više prepoznaje. Pacijenti koji imaju određene simptome ne bi trebali preći na prehranu bez glutena već prvo bi prvo trebali potražiti savjet svog liječnika", kaže dalje.

05.11.2019. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    05.11.2019. 09:30
    čas je dobar čas nije ja mislim da nije
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh