« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
WEF:

Globalna sjena financijske krize bit će dugačka

U godišnjem izvješću "Globalni rizici u 2010." Svjetski gospodarski forum naveo je niz temeljnih rizika koji su pridonijeli ili su pojačani financijskom krizom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Svjetski gospodarski forum

,

gospodarska kriza

,

WEF

,

globalni rizici

Fiskalne krize i nezaposlenost, nedostatna ulaganja u infrastrukturu, osobito u sektoru energetike i poljoprivrede, te rast troškova liječenja kroničnih bolesti predstavljaju područja najvećeg rizika s kojima se suočava današnji svijet, priopćio je u četvrtak Svjetski gospodarski forum (WEF).

U godišnjem izvješću "Globalni rizici u 2010." WEF navodi niz temeljnih rizika koji su pridonijeli ili su pojačani financijskom krizom i padom aktivnosti u svjetskom gospodarstvu.

Međunarodni kriminal i korupcija, gubitak bioraznolikosti, te internetska ranjivost također spadaju među sistemske rizike koji zahtijevaju bolje globalno upravljanje, priopćio je nadalje WEF.

"Prošlogodišnji događaji pokazuju da globalno gospodarstvo podrivaju temeljni rizici s kojima se valja suočiti. U odgovoru na financijsku krizu, mnoge su se zemlje dovele u situaciju kada im opasno prijeti prenaprezanje fiskalnih pozicija i tereta izrazito visokih razina zaduženosti", kaže Daniel M. Hofmann, glavni ekonomist najvećeg švicarskog osiguravatelja i jednog od koautora izvješća Zurich Financial Services.

"To bi moglo pojačati pritiske na rast realnih kamatnih stopa, prikočiti rast, te dovesti do dugotrajnijih visokih razina nezaposlenosti", upozorio je nadalje Hofmann.

Na općoj razini, WEF-ovo izvješće ukazuje na posljedice utjecaja globalne recesije u vidu dugoročnih nedostatnih ulaganja u infrastrukturu, osobito u području energetike i poljoprivrede, kao i u vidu rastućih troškova liječenja kroničnih bolesti.

Ti rizici rastu postupno i nisu se pojavili preko noći, ali je recesija ograničila sposobnost njihova učinkovitog rješavanja, ističe WEF.

"Globalnih rizici" su godišnje izvješće koje WEF objavljuje uoči godišnjeg sastanka u švicarskom Davosu a rezultat je suradnje s kompanijama Citigroup, Marsh & MecLennan Companies, Swis Re, Eharton School Rick Centre i Zurich Financial Services.

Ovogodišnje izdanje tog izvješća je ujedno i njegovo peto, a koincidira s 40. obljetnicom osnutka Foruma. (hina/metro-portal)

14.01.2010. 16:09:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh