« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
PAD PRODAJE

Glazbena industrija trpi velike gubitke zbog piratstva

Glazbena industrija pretrpjela je u 2010. godini pad prodaje od devet posto, jer je teško zaustavljivo piratstvo duboko prodrlo na tržište i prijeti radnim mjestima

Zbog piratstva u glazbenoj industriji bit će izgubljeno 1,2 milijuna radnih mjesta
Zbog piratstva u glazbenoj industriji bit će izgubljeno 1,2 milijuna radnih mjesta (Freedigitalphotos)
Više o

piratstvo

,

glazbena industrija

,

pad prodaje

Čak 19 od 20 glazbenih uradaka prošle je godine s interneta skinuto ilegalno, tvrdi IFPI, a prenosi Hina. "Pred glazbenom industrijom je velik izazov. Radimo u vrlo teškom okružju", rekao je izvršni direktor IFPI-ja Frances Moore na tiskovnoj konferenciji u Londonu.

Proveli smo neovisno istraživanje prošle godine koje ukazuje na to da će zbog piratstva u glazbenoj industriji u Europi do 2015. godine biti izgubljeno 1,2 milijuna radnih mjesta, odnosno 10 posto radne snage, rekao je Moore. To se posebice odnosi na male i neovisne izdavačke kuće koje se bore za preživljavanje.

Pad prodaje u glazbenoj industriji u svijetu u 2010. slijedi pad od sedam posto iz prethodne godine, na 17,3 milijarde dolara, i to unatoč tome što je prodaja pjesama i albuma u digitalnom obliku porasla za šest posto, na 4,6 milijardi dolara.

Rast prodaje digitalnih oblika dio je nastojanja izdavačkih kuća da potpišu više ugovora s tvrtkama mobilne telefonije, internetskim portalima i pružateljima web usluga, kao i s oglašivačima. Međutim, problem leži u tome što je potpisivanje takvih ugovora, naročito kad su u pitanju velike izdavačke kuće, i dalje dug i složen posao.

IFPI također navodi da je piratstvo u padu u zemljama koje su odlučile protiv toga fenomena povesti ozbiljnu akciju, kao što su Francuska i Južna Koreja.

20.01.2011. 16:10:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh