« Glazba
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
EHHH...

Glazbeni urednici nedostaju...

Kantautori hrvatske glazbene scene upozorili su u ponedjeljak na nedostatak sustavne podrške autorskim emisijama na Hrvatskom radiju te podržali glazbene urednike

Slabo se pušta...
Slabo se pušta... (Arhiva)
Više o

glazba

,

glazbeni urednik

Pedeset i sedam kantautorica i kantautora navelo je u javnom pismu HRT-u da je u eri formatiranih radijskih postaja nezavisna glazba u domaćem eteru svedena na male oaze i rijetke prostore slobode kojima ne upravljaju statistika i uzorci, već glazbeni urednici "od krvi i mesa, ukusa i stava".

Naglasili su da su zbog nedostatka sustavne podrške autorskim emisijama na Hrvatskom radiju i neizvjesne sudbine njihovih glazbenih urednika odlučili poslati poruku podrške onima koji tu istu scenu neumorno podržavaju i pridržavaju.

"Autorske emisije na HRT-u dio su nas i naše male, ali žilave scene. Njihovi urednici su kulturni djelatnici bitni za naš rad i za promociju glazbe 'izvan okvira i stoga smatramo da je važno podržati njihov trud koji je za nas nemjerljiv", poručili su kantautori poput Damira Urbana, Darka Rundeka, MORT-a, Garage in July, Josipa Radića, Mirele Priselac Remi, Mnogi Drugi i Sare Renar.

Glazbenici ističu da su radijska gostovanja u njihovim emisijama i dalje male svečanosti koje najavljuju obitelji rodbini i prijateljima te bez obzira na streaming i digitalne servise izjava "danas sam čuo tvoju pjesmu na radiju" i dalje ima posebno značenje i težinu.

Zaključuju da su u (post)pandemijskim i za glazbenike još uvijek kriznim vremenima potrebni entuzijazam i strast koje prepoznaju u radijskim urednicima i njihovim emisijama.

"Oni su, baš kao i mi, zaljubljenici u glazbu, njihove reference nisu samo akademske i profesionalne. Oni su tu da zabave, educiraju i odgoje i, možda najvažnije, oni su prvi koji će otvoriti vrata i nekim novim glazbenim imenima", poručili su potpisnici pisma HRT-u.

28.06.2021. 12:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh