« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA

Glazbeni majstori za dugo pamćenje

Majstorski dvojac Dukić - Marković održao koncert na zadovoljstvo brojnih ljubitelja vrhunske glazbe

Dva majstora na djelu
Dva majstora na djelu (ZF)
Više o

Zagrebačka filharmonija

,

Bijela oktava

,

Zoran Dukić

,

Aleksandar Marković

Nije trebalo dugo da potvrde da su pravi glazbeni majstori koje ćemo dugo pamtiti! Gitarist Zoran Dukić i maestro Aleksandar Marković nastupili su u petak 4.2. u Bijeloj oktavi Zagrebačke filharmonije - na radost brojnih ljubitelja majstorske gitare i svih poklonika vrhunske glazbe.

I baš kao što piše Kölnische Rundschau, naš međunarodno priznati umjetnik Zoran Dukić potvrdio je zašto nije samo gitarist - nego punokrvni glazbenik. I zašto je vlasnik briljantne niske visokih nagrada s najpretižnijih svjetskih natjecanja!

Ostajući dosljedan smjernicama svojega repertoara - u Zagrebu je izveo poznati Koncert za gitaru najvećeg brazilskog skladatelja 20. stoljeća Heitora Villa-Lobosa. Ovo djelo kruna je skladateljeva opusa za gitaru i njegove dugogodišnje suradnje s legendarnim gitaristom Andrésom Segoviom. A Dukić je znao istaknuti brojne kvalitete ovog djela: energičnost, pjevnost i virtuozitet.

Maestro Marković trenutni je šef dirigent Filharmonijskog orkestra iz Brna, a svoj zagrebački debi započeo je prozračnom i eteričnom Ljetnom pastoralom Arthura Honeggera kojom je ovaj cijenjeni francuski autor 1920. otvorio vrata međunarodne autorske scene. A u drugom dijelu koncerta zadovoljnu publiku počastio je jednom i jedinstvenom Jupiter-simfonijom, remekdjelom Wolfganga Amadeusa Mozarta s genijalnim finalnim stavkom koji bez ostatka uvijek ostavlja bez daha.

Nizu nezaboravnih glazbenih doživljaja u novoj sezoni Zagrebačke filharmonije nema kraja, a da će i za tjedan dana ponovno biti doista "nezaboravno" - u to uopće ne treba sumnjati. Jer u petak 11.2. u Plavoj oktavi u 4. koncertu Niccoloa Paganinija nastupa sjajni kineski violinistički virtuoz - "Nezaboravni Ning Feng"!

05.02.2011. 16:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh