Metro-portal.hr

objavljeno 05.02.2011. 16:10:00
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA

Glazbeni majstori za dugo pamćenje

Majstorski dvojac Dukić - Marković održao koncert na zadovoljstvo brojnih ljubitelja vrhunske glazbe

Dva majstora na djelu
Dva majstora na djelu (ZF)

Nije trebalo dugo da potvrde da su pravi glazbeni majstori koje ćemo dugo pamtiti! Gitarist Zoran Dukić i maestro Aleksandar Marković nastupili su u petak 4.2. u Bijeloj oktavi Zagrebačke filharmonije - na radost brojnih ljubitelja majstorske gitare i svih poklonika vrhunske glazbe.

I baš kao što piše Kölnische Rundschau, naš međunarodno priznati umjetnik Zoran Dukić potvrdio je zašto nije samo gitarist - nego punokrvni glazbenik. I zašto je vlasnik briljantne niske visokih nagrada s najpretižnijih svjetskih natjecanja!

Ostajući dosljedan smjernicama svojega repertoara - u Zagrebu je izveo poznati Koncert za gitaru najvećeg brazilskog skladatelja 20. stoljeća Heitora Villa-Lobosa. Ovo djelo kruna je skladateljeva opusa za gitaru i njegove dugogodišnje suradnje s legendarnim gitaristom Andrésom Segoviom. A Dukić je znao istaknuti brojne kvalitete ovog djela: energičnost, pjevnost i virtuozitet.

Maestro Marković trenutni je šef dirigent Filharmonijskog orkestra iz Brna, a svoj zagrebački debi započeo je prozračnom i eteričnom Ljetnom pastoralom Arthura Honeggera kojom je ovaj cijenjeni francuski autor 1920. otvorio vrata međunarodne autorske scene. A u drugom dijelu koncerta zadovoljnu publiku počastio je jednom i jedinstvenom Jupiter-simfonijom, remekdjelom Wolfganga Amadeusa Mozarta s genijalnim finalnim stavkom koji bez ostatka uvijek ostavlja bez daha.

Nizu nezaboravnih glazbenih doživljaja u novoj sezoni Zagrebačke filharmonije nema kraja, a da će i za tjedan dana ponovno biti doista "nezaboravno" - u to uopće ne treba sumnjati. Jer u petak 11.2. u Plavoj oktavi u 4. koncertu Niccoloa Paganinija nastupa sjajni kineski violinistički virtuoz - "Nezaboravni Ning Feng"!

05.02.2011. 16:10:00
http://metro-portal.hr/glazbeni-majstori-za-dugo-pamcenje/54992/