« Život
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
MOGUĆE JE

Glavni uzrok pretilosti je - brzo jedenje?

Znanstvenici savjetuju da djecu učimo jesti sporo, da zalogaj prožvaču dvadesetak puta te da prestanu jesti kad osjete sitost

Trpate li hranu u sebe?
Trpate li hranu u sebe? (Shutterstock)
Više o

pretilost

,

brzo jedenje

,

prejedanje

Pretilost može biti posljedica brzog konzumiranja velikih nedovoljno prožvakanih zalogaja hrane, tvrde japanski znanstvenici. S njima se slažu i britanski nutricionisti koji kažu da bismo se trebali držati savjeta naših baka - svaki zalogaj prožvakati barem 20 puta.

Zadnje provedeno istraživanje u kojem je sudjelovalo 3.000 dobrovoljaca naročito je pratilo odnos između brzog konzumiranja hrane, osjećaja sitosti i pretilosti. Polovina od 3.000 dobrovoljaca znanstvenicima je odgovorila kako najčešće hranu konzumira brzo i velikim zalogajima. U odnosu na grupu koja je hranu jela sporo, ona skupina koja je hranu konzumirala brzo imala je 84 posto više izgleda da postane pretilom, što je bilo posebno izraženo kod žena.

Oni koji su, osim što su 'proždirali' svoj obrok, jeli sve dok nisu osjećali potpunu sitost, imali su tri puta više izgleda za potencijalnu pretilost.

Profesor McDonald tvrdi da je puno razloga zbog kojih brzo konzumiranje hrane može biti pogubno za prekomjernu težinu određene osobe. "Ako jedete brzo, želudac će vam biti pun prije nego što do vašeg mozga stigne signal da se to dogodilo, zbog čega se osoba obično prejede, a to često vodi pretilosti".

27.03.2015. 18:21:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh