« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
IZ SARAJEVSKOG PRITVORA

Glavaš tužbom odgovara na oduzimanje vojnog čina

"Tom odlukom (oduzimanje čina) su mi više nego očito povrijeđena prava i slobode čovjeka i građanina zaštićena Ustavom RH", smatra Glavaš

Branimir Glavaš
Branimir Glavaš (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Branimir Glavaš

,

Ivo Josipović

,

SK oglasnik

Bivši saborski zastupnik Branimir Glavaš izvijestio je danas da je podnio tužbu Ustavnom sudu RH i Upravnom sudu RH protiv odluke hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da mu oduzme čin generala bojnika. "Tom odlukom su mi više nego očito povrijeđena prava i slobode čovjeka i građanina zaštićena Ustavom RH", ocijenio je u priopćenju Glavaš, koji je u pritvoru u Sarajevu. Glava smatra da je Josipović tu odluku donio, kako je kazao, "motiviran ideološkom i političkom isključivošću, zaslijepljenošću i mržnjom prema svemu što ga podsjeća na slavna Tuđmanova vremena stvaranja hrvatske države".

Po njegovim riječima, time je Josipović prekršio Ustav RH, Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, Zakon o obrani, Zakon o službi u Oružanim snagama, Pravilnik o postupku za dodjelu činova i promaknuća u vojnih osoba u činove te Kazneni zakon. Tu odluku Glavaš naziva klasičnim politikantskim diskriminatorskim činom, "usmjerenim na neuspjeli pokušaj njegove moralne i političke diskriminacije". Predsjednik Josipović je Glavašu u rujnu oduzeo čin zbog presude Vrhovnog suda RH kojom mu je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva izrečena kazna zatvora od osam godina, a oduzeo mu je i odlikovanja Republike Hrvatske. (hina/metro-portal)

17.10.2010. 14:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh