« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
POLICIJA POTVRDILA

Glavaš je u Hercegovini

Policija zbog ukidanja pritvora i imuniteta nije imala pravni osnov za ograničavanje slobode Glavaševog kretanja.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek, CROPIX)
Više o

Branimir Glavaš

,

MUP

,

policija

,

bijeg iz zemlje

,

presuda Glavašu

,

Hercegovina

Hrvatsko Ravnateljstvo policije potvrdilo je danas da se Branimir Glavaš trenutno nalazi na teritoriju Federacije BiH te podsjetilo da policija nije imala pravni osnov za ograničavanje slobode njegovog kretanja zbog imuniteta saborskog zastupnika, a budući da mu imunitet još nije ukinut, policija ne može poduzimati nikave mjere ni u vezi s njegovim bijegom u drugu državu.

U priopćenju za javnost navodi se da su "brojni mediji u Republici Hrvatskoj, a pojedine tiskovine i na naslovnim stranicama, tijekom današnjeg dana, objavili informaciju da je osuđenik Branimir Glavaš pobjegao u Hercegovinu, čime je izigrao policiju i druge institucije države. Takvim neistinitim prikazivanjem činjenica u javnosti se stvara dojam o neprofesionalnom i nezakonitom radu policije te narušava njezin ugled", stoji u priopćenju koje je potpisao načelnik Ureda ravnatelja Krunoslav Borovec.

Ravnateljstvo policije ističe kako su "pripadnici policije, MUP-a RH, u suradnji sa Državnim odvjetništvom RH u tzv. slučaju Glavaš, zakonito i profesionalno provodili izvide kaznenih djela na području Policijske uprave osječko-baranjske, tijekom 2005. do 2007. godine, bez obzira na", kako se navodi, "mnogobrojne pritiske pa i javni medijski linč, koji su nad policijskim službenicima sustavno provodili pojedinci i interesne skupine s ciljem ometanja istrage i prikrivanja zločina".

"Zakoniti i profesionalni rad policije", ističe se u priopćenju, "potvrdila su sva nadležna pravosudna tijela RH pokretanjem kaznenog postupka i izricanjem presude".

"U vezi s bijegom osuđenika Glavaša iz Republike Hrvatske ističemo kako policija, zbog ukidanja pritvora okrivljeniku tijekom suđenja i stjecanja statusa saborskog zastupnika, nije imala pravni osnov za ograničavanje slobode njegovog kretanja."

"U službenoj komunikaciji s policijom Federacije BiH potvrđeno je kako se osuđenik trenutno nalazi na teritoriju Federacije, a imajući u vidu da mu još uvijek nije ukinut saborski imunitet, pripadnici policije MUP-a RH još uvijek ne mogu poduzimati nikakve mjere i aktivnosti", navodi se te na kraju priopćenja naglašava kako će policija i dalje dosljedno provoditi zakone Republike Hrvatske, te da ona nije suodgovorna za izbjegavanje pravne posljedice presude od strane osuđenika Glavaša.

Inače, Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) Hrvatskog sabora o Glavašu će odlučivati u ponedjeljak u podne. Prema danas sazvanoj sjednici, jedina točka dnevnog reda je "rasprava o zahtjevu za davanje odobrenja za pritvor protiv okr. Branimira Glavaša, zastupnika Hrvatskog sabora". (hina/metro-portal)

09.05.2009. 19:17:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh