« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
SLOBODNA DALMACIJA

Cenzurirana kolumna Zlatka Galla

Glavni urednik Zoran Krželj zabranio je bez obavijesti autoru, objavljivanje kolumne u kojoj je Gall kritizirao Željka Keruma.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Paun Paunović, CROPIX)
Više o

HND

,

cenzura

,

Slobodna Dalmacija

,

kolumna

,

Željko Kerum

,

Zlatko Gall

,

Zona sumraka

,

Zoran Krželj

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) priopćilo je danas da oštro prosvjeduje protiv cenzuriranja kolumne "Zona sumraka" Zlatka Galla u "Slobodnoj Dalmaciji".

"Redovita kolumna jednog od najuglednijih kolumnista 'Slobodne' trebala je biti objavljena danas, ali ju je glavni urednik Zoran Krželj zabranio bez da je o tome obavijestio autora, a na opetovane telefonske pozive nije mu se želio niti javiti", navodi se u priopćenju.

"Nema sumnje", tvrdi HND, "da je Gallova kolumna zabranjena jer je kritički pisao o moćnom poduzetniku a kandidatu za splitskog gradonačelnika Željku Kerumu i mogućoj 'kerumpiranosti' dijela splitskih struktura". "Posebno", ističe se u priopćenju, "zabrinjava cenzura u konačnici predizborne kampanje koju, općenito, u jednom dijelu, ponajviše lokalnih medija u cijeloj zemlji, karakteriziraju cenzorski zahvati".

"Netko će možda ocijeniti da zabrana jedne kolumne možda nije dovoljan povod za javnu reakciju novinarske strukovne udruge, no značajni broj novinara Slobodne Dalmacije već dugo negoduje zbog cenzure autorskih tekstova, na primjer, o braći Primorac, o Hrvatskom helsinškom odboru, ORCO grupi, zdravstvenoj reformi itd.", stoji na kraju priopćenja HND-a.

Izjavu glavnog urednika "Slobodne Dalmacije" Zorana Krželja o priopćenju HND-a do emitiranja vijesti nismo mogli dobiti. (hina/metro-portal)

09.05.2009. 19:27:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh