« Glazba
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
TJEDAN IZRAELA

Giora Feidman i Gitanes Blondes u Lisinskom

Giora Feidman poručio je zagrebačkoj publici kako svaki koncert doživljava kao najznačajniji trenutak karijere

Giora Feidman s Gitanes Blondes
Giora Feidman s Gitanes Blondes (Menart)
Više o

KD Vatroslav Lisinski

,

koncert

,

klezmer

,

Giora Feidman & Gitanes Blondes

Tjedan Izraela, koji se održava od 24. do 29. studenog 2012. u Zagrebu, hrvatskoj će publici premijerno predstaviti jednog od najznačajnijih svjetskih klarinetista i predstavnika klezmera, Gioru Feidmana!

U Lisinskom će nastupiti 25. studenog i tom će prigodom, kako je i sam izjavio, dati 100% sebe!

Počeci klezmera, glazbenog izričaja koji kombinira tradicijsku glazbu Židova s različitim aktualnim glazbenim pravcima, vezuju se uz vedre i vesele svetkovine kao i posebne prigode poput vjenčanja ili Bar micve.  

Giora Feidman najizvrsniji je ambasador klezmera. On je u svojoj bogatoj šezdesetogodišnjoj karijeri obišao cijeli svijet i nastupio pred brojnom publikom gradeći mostove razumijevanja i tolerancije. Zahvaljujući neiscrpnom i pozitivnom duhu zaslužio je naziv jedne od najglasovitijih glazbeno-kulturnih osobnosti suvremene povijesti.

Rođen u Argentini, 1936. godine, odrastao je u glavnom gradu Buenos Airesu gdje je  naučio svirati klarinet. Iako se već kao mladić preselio u Izrael, argentinski korijeni ostavili su traga u njegovim glazbenim interpretacijama klezmera koje, osim što mogu zabaviti i nasmijati, mogu i rasplakati. Feidman svoje poimanje klezmera sažimlje na svima shvatljiv način: 

„Za početak moramo znati značenje riječi klezmer koja se sastoji od hebrejskih riječi kli i zemer, a u prijevodu znače - instrument, pjesma. Glazba je jezik duše i potrebno joj je naše tijelo kao instrument kroz koji će se izraziti. U mojem slučaju - klarinet je mikrofon moje duše".

 Za sebe često kaže:„Ja ne sviram klarinet. Ja sam pjevač koji pjeva kroz svoj instrument"a na pitanje što možemo očkivati u Lisinskom odgovorio je: „U Zagrebu ćemo dati 100% sebe". 

U Izraelu je punih 18 godina bio solist Izraelske filharmonije i nastupao pod vodstvom  glasovitih dirigenata kao što su Leonard Bernstein, Karl Munch, John Barbirolli, dok je nezaobilazni Zubin Mehta o njemu rekao: „Feidmana se ne da usporediti s drugima. U stanju je svirati klarinet na način da i oni najnepovjerljiviji i najneosjetljiviji ipak povjeruju u njegovu poruku!" 

Bile su to fascinantne godine za Feidmana koji i danas u okviru svojih programa izvodi djela Gershwina ili Mozarta, a ponekad i tango iz rodne Argentine. 

Ljubiteljima sedme umjetnosti sigurno je poznato da je Giora Feidman, na poziv redatelja Stevena Spielberga, a u suradnji s Itzhakom Perlmanom, izveo neke glazbene brojeve za film „Schindlerova lista". Jedan od sedam Oscara koje je film osvojio bio je upravo za glazbu. 

Uoči zagrebačkog koncerta u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, 25. studenog 2012., Giora Feidman poručio je zagrebačkoj publici kako svaki koncert doživljava kao najznačajniji trenutak karijere. To je razlog što niti jedan od nastupa iz svoje bogate koncertante prošlosti ne može posebno izdvojiti te što svakom koncertu pristupa kao da mu je prvi u životu. Očito je da glazbena publika u Lisinskom može očekivati nevjerojatnu energiju i nezaboravno druženje s Giorom Feidmanom.

Na koncertu u Zagrebu Feidmana prati sastav Gitanes Blondes koji je 1999.  osnovao zagrebački violinist Mario Korunić. Uz Korunića sastav čine Konstantin Ischenko (harmonika), Christoph Peters (gitara) i Simon Ackermann (kontrabas) - redom klasično obrazovani glazbenici ovjenčani mnogim nagradama, koje je ujedinila radost muziciranja. Njihov glazbeni izričaj prelazi granice klasičnog te kreće u istraživanje jazza, klezmera i balkanske narodne glazbe, s ciljem pronalaženja zajedničkog umjetničkog izražaja.

Idejnom začetniku projekta, Židovskoj općini Zagreb, ove su se godine u organizaciji Tjedna Izraela pridružile Koncertna direkcija Zagreb i agencija Laris-TCB. Manifestacija je potpomognuta sredstvima Savjeta za nacionalne manjine RH.

Ulaznice za koncert Giore Feidmana & Gitanes Blondes u prodaji su na blagajni Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, a mogu se kupiti i internetskim putem na www.ulaznice.hr,  po cijeni od 80, 120 i 160 kuna. Ne propustite doživjeti jedinstvenu čaroliju klezmera u interpretaciji glasovitog Giore Feidmana & Gitanes Blondes!  

Sve informacije o programu Tjedna Izraela potražite na: www.tjedan-izraela.org

15.11.2012. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh