« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
WOW!

Genijalno recikliranje odjeće

Partnerstvo kombinira inkjet tehnologiju i tehnologiju suhih vlakana za stvaranje zapanjujućih dizajna od reciklirane odjeće -

Genijalno!
Genijalno! (Arhiva)
Više o

recikliranje

,

odjeća

,

Epson

Epson se udružio s poznatim japanskim modnim dizajnerom Yuimom Nakazatom i njegovim istoimenim brendom YUIMA NAKAZATO na Tjednu visoke mode u Parizu za sezonu proljeće - ljeto 2023. kako bi otkrio kreacije koje su i zapanjujuće i održive. Uz korištenje Epsonovog digitalnog ispisa tekstila za reprodukciju svog jedinstvenog i kreativnog pogleda na svijet, YUIMA NAKAZATO je realizirao neke od svojih kreacija uz pomoć novog, održivijeg procesa proizvodnje tekstila koji potencijalno transformira industriju.

Epsonova tehnologija suhih vlakana, koja se već komercijalno koristi za recikliranje uredskog papira i za koju nije potrebna praktički nikakva uporaba vode, prilagođena je za proizvodnju ispisivog netkanog materijala od rabljene odjeće. Novi proizvodni proces tkanine otkriven je u Parizu kao dio trogodišnje suradnje između Epsona i YUIMA NAKAZATO i po prvi put je korišten u izradi predmeta za reviju u Palais de Tokyo 25. siječnja 2023.

Suradnja između Epsona i YUIMA NAKAZATO-a temelji se na uspješnoj podršci u tiskanju za njegovu modu i razvija razinu njegovih kreacija kako bi se omogućila proizvodnja visokokvalitetnih odjevnih predmeta po narudžbi s malim utjecajem na okoliš. I Epson i YUIMA NAKAZATO žele podići svijest o otpadnim vodama i materijalima koji su povezani s prekomjernom proizvodnjom. Pariški tjedan ilustrira kako prelazak na digitalni tekstilni tisak koristeći ekološki prihvatljivije pigmentne tinte nudi modnoj industriji održiviji i manje obazriviji način tiska na tekstil.[1]

Tkanina korištena za izradu najnovije modne linije YUIMA NAKAZATO izvedena je od materijala rabljene odjeće dobavljene iz Afrike, odredišta mnogih odbačenih odjevnih predmeta iz drugih dijelova svijeta. Nakazato je posjetio Keniju gdje je prikupio oko 150 kg otpadnog odjevnog materijala namijenjenog "brdu odjeće" odbačenog tekstila na koje je tamo naišao. Epson je zatim primijenio svoj postupak suhih vlakana kako bi proizveo više od 50 metara nove vlaknaste netkane tkanine, od koje je dio korišten za ispis pigmentnim tintama s Epsonovom tehnologijom digitalnog ispisa Monna Lisa.[2]

 

Hitoshi Igarashi iz Epsonovog odjela rješenja za ispis objašnjava važnost tehnologije: "Iako je u ranoj fazi, Epson vjeruje da bi njegova tehnologija suhih vlakana u kombinaciji s digitalnim ispisom s pigmentnom tintom modnoj industriji mogla ponuditi mnogo održiviju budućnost, značajno smanjujući potrošnju vode, a istodobno dopuštajući dizajnerima slobodu da u potpunosti izraze svoju kreativnost.

 

"Epsonova ekološka vizija posvećena je doprinosu kružnom gospodarstvu, a ovaj bi razvoj mogao biti jedan korak prema tome. Tehnologija suhih vlakana primijenjena u modnoj industriji nudi mogućnost ponovne proizvodnje materijala za novu odjeću koja je reciklirana od rabljene odjeće."

 

U probi distribuiranog ispisa za dekoraciju prostora, Epson inkjet pisači u Japanu i Francuskoj uz daljinsku podršku Epsonovih inženjera korišteni su za izradu ukrasa u prostoru događaja. I Epson i YUIMA NAKAZATO namjeravaju nastaviti istraživati mogućnosti za doprinos održivijoj modnoj industriji.

10.02.2023. 15:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh