« Žene
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
COOL

Gdje je na svijetu najbolje biti žena?

Hrvatska je očuvala lanjsko 49. mjesto u izvješću Svjetskoga gospodarskog foruma o rodnoj ravnopravnosti

Na Islandu je ženama najbolje
Na Islandu je ženama najbolje (Shutterstock)
Više o

Svjetski gospodarski forum

,

WEF

,

rodna ravnopravnost

Island, Finska i Norveška u vrhu su zemalja u kojima je rodna ravnopravnost najviša, piše Svjetski gospodarski forum (WEF) na svojim mrežnim stranicama. Na suprotnom kraju su Sirija, Čad, Pakistan te Jemen, koji kao općenito prostor Bliskog istoka i Sjeverne Afrike nije napredovao u odnosu na 2012.

S 49. mjestom kao i 2012. Hrvatska je zadržala lanjsku srednju ocjenu, izračunatu na temelju pojedinačnih ocjena. Tako je po ekonomskoj participaciji žena Hrvatska na 61. mjestu, po obrazovanju na 47., po zdravstvenoj skrbi 34., a sudjelovanjem žena u politici na 50. mjestu.

U regiji je Austrija na 19. mjestu, a Slovenija je 38., a Srbija 42., osam mjesta bolje nego lani. Iza Hrvatske su Italija na 71., te Mađarska na 87. mjestu. Island je petu godinu za redom prvi na popisu rodne ravnopravnosti što ga WEF provodi od 2006.

Zanimljivo je, međutim, da su peto mjesto po ravnopravnosti zauzeli azijski Filipini, što se objašnjava time da je filipinsko društvo tradicionalno matrijarhalno u kojem majke odgajaju i utječu na djecu, upravljaju kućnim financijama čak i ako ne rade, te općenito muškarci u toj zemlji uvažavaju žene, prenosi BBC.

S druge strane bogate zemlje kao što Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija, uložile su u obrazovanje i zdravstvenu skrb svih svojih stanovnika, ali nisu integrirale žene u društvo.

25.10.2013. 15:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh