« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Gdje je kraj ludilu na burzama?

Unatoč smanjenju kamata, Wall Street ponovno pao

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

bankarska kriza

,

Wall Street

,

smanjenje kamata

Premda su najveće središnje banke svijeta smanjile kamatne stope, u srijedu su cijene dionica na Wall Streetu osjetno pale, jer ni taj potez monetarnih vlasti nije uvjerio ulagače da će gospodarstvo uspjeti izbjeći recesiju.

Dow Jones indeks potonuo je 2,0 posto, na 9.258 bodova. S&P indeks pao je, pak, 1,13 posto, na 984 boda, dok je Nasdaq indeks izgubio 0,83 posto, zaronivši na 1.740 bodova. U proteklih šest dana DJIA indeks strmoglavio se 1.594 boda, što je njegov najveći šestodnevni pad u povijesti, kao i S&P indeksa.

Nastojeći suzbiti najveću svjetsku financijsku krizu od 1930-ih godina, središnje banke SAD-a, eurozone, Britanije, Švicarske, Kanade i Švedske smanjile su jučer ključne kamatne stope za 0,50 postotnih bodova.

Nikada prije nije zabilježena tako široka zajednička intervencija središnjih banaka. To pokazuje da je strah od recesije trenutno veći od straha od inflacije, jer se donedavno monetarne vlasti nisu usuđivale smanjivati cijenu novca zbog strahovanja od jačanja inflacijskih pritisaka.

Smanjenje kamata središnjih banaka izazvalo je jučer u prvi tren rast cijena dionica na Wall Streetu, no dašak optimizma brzo je ispario. U nervoznoj trgovini vodeći su indeksi čas rasli, čas padali, da bi u posljednjih sat vremena definitivno pali.

"To pokazuje da ulagači nisu uvjereni da će smanjenje kamata središnjih banaka biti učinkovito. Cijeli dan procjenjivali su kako će to utjecati na tržište i na kraju su zaključili da je prodaja dionica, ipak, sigurnije rješenje", objašnjava Giri Cherukuri, analitičar u tvrtki OakBrook Investments.

Ulagače nije utješio ni američki ministar financija Henry Paulson koji je upozorio da ova previranja na tržištu neće prestati brzo, te da će ministarstvo za nekoliko tjedana početi otkupljivati nelikvidnu imovinu financijskih institucija, sukladno zakonu, vrijednom 700 milijardi dolara, koji je Kongres prihvatio prošloga tjedna.

I na europskim su burzama u srijedu cijene dionica oštro pale. DAX indeks Frankfurtske burze strmoglavio se 5,88 posto, na 5.013 bodova, dok je londonski FTSE indeks potonuo 5,2 posto, na 4.366 bodova, najnižu razinu u četiri godine. (hina/metro-portal)

09.10.2008. 09:26:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh