« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
A BENZIN?

Nafta trenutno kao prije početka krize

Cijene nafte pale nadomak 82 dolara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

cijena nafte

,

cijena benzina

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima za više od 4 dolara, spustivši se na najnižu razinu u posljednjih godinu dana, pritisnute očekivanjima da će globalna potražnja pasti ukoliko kreditna kriza gurne svjetsko gospodarstvo u recesiju.

Cijena sirove nafte na američkom tržištu za isporuke u studenom pala je za 4,19 dolara na 82,40 dolara za barel, nakon što je nakratko kliznula na 82 dolara, najnižu razinu od listopada 2007. Na londonskom tržištu barel je pojeftinio za 4,11 dolara na 78,55 dolara, spustivši se prvi puta u proteklih godinu dana ispod 80 dolara.

Cijena nafte pala je za oko 40 posto u odnosu na rekordnih 147,27 dolara za barel, zabilježenih u srpnju.

Gospodarska slabost potaknula je Međunarodnu agenciju za energetiku (IEA) da snizi svoje prognoze o stopi rasta globalne potražnje za naftom u 2008. na samo 0,5 posto, najnižu postotnu vrijednost od 1993.

No, u najnovijem mjesečnom izvješću IEA-e upozoreno je također na pretjerano fokusiranje na potražnju, uz napomenu da kreditna kriza utječe i na opskrbu, što bi u nekoj fazi moglo dati potporu cijenama nafte.

OPEC je 18. studenog sazvao hitan sastanak u Beču kako bi raspravio o utjecaju globalne financijske krize na tržište nafte. "Čini se da OPEC pokušava odrediti novi, nešto čvršći plafon cijena na oko 80 dolara za barel", kazao je Jonathan Kornafel, azijski direktor američkog Hudson Capital Energy.

"Tržište bi pak moglo i dalje padati, štogod OPEC činio, budući da kapital i dalje otječe s tržišta roba", dodao je. U zasebnom izvješću naftni kartel OPEC objavio je u petak četvrtak da je cijena referentne košarice njegove nafte u četvrtak porasla za 87 centi u odnosu na prethodni dan, na 78,25 dolara za barel. (hina/metro-portal)

10.10.2008. 14:08:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh