« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
KONKRETNI DOKAZI

Gates: Sjeverna Koreja mora dokazati ozbiljnost za pregovore

Sjeverna Koreja mora dokazati da je ozbiljna u vezi nastavka pregovora o svom nuklearnom programu, rekao je u Tokiju američki ministar obrane

Fotografija vijesti
Više o

pregovori

,

Robert Gates

,

Sjeverna Koreja

"Moraju postojati konkretni dokazi da je konačno ozbiljna u vezi pregovora", rekao je šef Pentagona na zajedničkoj konferenciji za novinare s japanskim kolegom Toshimi Kitazawom. Gates je dodao da Sjedinjene Države, Japan, Južna Koreja i Kina imaju zajednički interes u osiguranju mira i stabilnosti na korejskom poluotoku.

Napetosti između dviju Koreja dosegle su najvišu razinu nakon što je Pjongjang bombardirao jedan južnokorejski otok u studenome, ali od kraja prosinca Sjever je uputio nekoliko poziva Južnoj Koreji na razgovor. Seul ih je do sada hladno primao i tražio od Sjeverne Koreje da dokaže dobru volju konkretnim potezima.

Tijekom posjeta Pekingu, prvoj etapi turneje u okviru koje će nakon Tokija otići u Seul, Gates je izjavio da je Južna Koreja postala manje tolerantna na provokacije Pjongjanga, nakon što su sjeverne snage bombardirale otok i torpedirale korvetu južnokorejske mornarice u ožujku prošle godine, kad je poginulo 46 mornara.

Na pitanje o stajalištu Washington u slučaju da Južna Koreja upotrijebi lovce bombardere ili druga sredstva obrane u odgovoru na napad Sjeverne, Gates je rekao da svaka zemlja ima pravo braniti se, ali da SAD diplomatskim naporima pokuaša spriječiti novu provokaciju Pjongjanga.

Sjevernokorejski režim je počeo očitovati svoju želju za razgovorom sa Seulom ponovnom uspostavom crvenog telefona s Južnom Korejom koji nije bio u funkciji od svibnja 2010. Sjeverna Koreja je također službeno tražila nastavak gospodarskog dijaloga i izrazila spremnost prihvatiti uvjete za pregovore Šestorice (dvije Koreje, Japan, Kina, Sjedinjene Države i Rusija) koje je napustila u travnju 2009., prije svog drugog nuklearnog pokusa.


13.01.2011. 10:20:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh