« Glazba
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
KONCERTI

Gang of Four - povratak glazbenih revolucionara u Zagreb

Kultni britanski band Gang Of Four, jedno od najpoznatijih imena post punk ere, nastupit će u Velikom pogonu Tvornice kulture u petak, 24. travnja.

Gang of Four u Tvornici
Gang of Four u Tvornici (Arhiva)
Više o

Tvornica kulture

,

ulaznice

,

koncert

,

Gang of Four

Gang Of Four za svoju glazbenu genezu bilježi 1979. godinu i kultni album "Entertainment!". Govoreći u okvirima rađanja povezanosti s našim krajevima, godina koja je ostala upisana u povijest je svakako 1981. kada su Gang Of Four nastupili na Muzičkom biennaleu u Zagrebu u sklopu "Solid Gold" turneje.

Manifestacija je označila do tada neupamćeni prodor nove glazbe u naše krajeve, a uz četvorku, kojoj je to bio nastup pred najviše ljudi do tada, svirali su i Električni orgazam, Laboratorija zvuka, Classix Nouveaux, Haustor i Šarlo akrobata. Bilo je jasno da je bend sa svojom ogoljenom verzijom punk rocka, funka i duba, te upečatljivim tekstovima o socijalnim i političkim bolestima društva ostavio traga i pokrenuo pravu glazbenu revoluciju.

Tadašnji Polet piše da su Gang Of Four najbolji rock bend koji je održao najbolji koncert u Zagrebu do tada. Impresivan, moćan i uvjerljivi nastup te magični naboj kojeg je četvorka odašiljala kroz Andyja Gilla i njegovu gitaru, karizmatičnog vokala Jona Kinga, te dvojac Hugo Burnham i Dave Allen, na bunjevima i gitari, ostavili su u transu. Večer je neupitno označila početak jedne nove ere i veliki utjecaj kojeg će bend ostaviti na cijeli novi val.

Prema pisanju beogradskog Pionirovog glasnika nastup ovog revolucionarnog benda kojem je bio zadatak buditi sve oko sebe je prodrmao i ujedinio cijelu jugoslavensku scenu. Moćno ukazanje Gang Of Four je ostavilo dubok trag u svim budućim događanjima u glazbi i kulturi. Smatra se da je ova glazbena avangarda četvorke kumovala raspadu grupe Šarlo akrobata, ali i utjecala na nasljednike EKV i Disciplina kičme.

Novo zagrebačko ukazanje Gang Of Four su ponovili 2008. godine u Pauku kada su opravdali status glazbenih velikana i pokazali konzistentnost u zvuku. Sedam godina nakon Pauka Gang Of Four dolaze u zagrebačku Tvornicu kulture prezentirati novi album "What Happens Next".

Album "What Happens Next" donosi i prepoznatljivu političku angažiranost benda, napada gitarskim riffovima te jakim bubnjevima i upečatljivim bass linijama, te istražuje ideje identiteta, religije, ideologije u globaliziranom svijetu. Težak, radikalan i dinamičan novi album predstavlja do sada najodvažniji uradak od kultnog Entertainment!, a okosnica je Gillova nepogrešiva gitara i izazovni tekstovi, te istraživanje zvuka u novim smjerovima. Gitarist, tekstopisac i osnivač benda Andy Gill je na novom albumu okupio drugu postavu koju uz njega čine John Galoer Sterry, karizmatični vokal koji se lako uživi u sve atmosfere, basist Thomas McNiece i Jonny Finnegan na bubnjevima.

U bogatoj karijeri Gang Of Four sve je buknulo 1979. prvim singlom "Damaged Goods" s albuma "Entertainment!" kojeg mnogi svrstavaju visoko na popisu najboljih albuma punk i postpunk ere, a s albuma se još izdvaja i stvar "At Home He's A Tourist". Sličan uspjeh ostvaruju i nasljednikom "Solid Gold" te EP-jevima "Yellow" i "Another Day / Another Dollar" na kojem se nalazi odličan singl "To Hell With Poverty". Treći "Songs Of The Free" iz 1982. donosi "I Love A Man In A Uniform". Nakon albuma "Hard" 1983. grupa u sljedećih 20 godina objavljuje svega dva izdanja ("Mall" 1991. i "Shrinkwrapped" 1995.), a jači povratak označio je izlazak nanovo snimljenih pjesama na ploči "Return The Gift" 2005. Album "Content" izlazi 2011., dok je aktualan najnoviji "What Happens Next" kojeg će predstaviti u Tvornici.

Ulaznice

Ulaznice su u pretprodaji 120 kn. Na dan koncerta, 24. travnja, za ulaznicu će trebati izdvojiti 140 kn.

Službena prodajna mjesta:

Organizator koncerta je Tvornica kulture.

20.04.2015. 11:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh