« Zdravlje
objavljeno prije 5 godina
NAPOKON

Gamma knife stigao na Rebro

Ovaj nevidljivi nož brzo i bezbolno liječi patološke procese u mozgu visokom dozom precizno usmjerenog zračenja koje ne oštećuje zdravo tkivo

Moderan aparat za moderne zahvate
Moderan aparat za moderne zahvate (Arhiva)
Više o

KBC zagreb

,

gamma knife

KBC Zagreb svečano je u utorak predstavio novi radioneurokirurški uređaj Gama nož Icon vrijedan 45 milijuna kuna, a nabavljen pomoću bespovratnih sredstava EU fondova. Time je napravijen ogroman tehnološki iskorak u radiokirurškom liječenju u ovom dijelu Europe. 

Ovaj nevidljivi nož brzo i bezbolno liječi patološke procese u mozgu visokom dozom precizno usmjerenog zračenja koje ne oštećuje zdravo tkivo. Koristi se za liječenje dobroćudnih i metastatskih tumora u mozgu, a najbliži takav uređaj nalazi se u Beču i sjevernoj Italiji, a prema istoku tek u Moskvi.

- Godišnje smo radili do 380 postupaka gama nožem, a s ovim uređajem ćemo vjerojatno dosegnuti broj od 700-injak postupaka na godinu, istaknuo je Zdravko Heinrich s Klinike za neurokirurgiju KBC-a Zagreb.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić istaknuo je da je s aspekta radiokirurgije nabavljen jedan od najboljih gama noževa koji je s pripadajućom magnetskom rezonancijom koštao oko 45 milijuna kuna. 

Liječenje hrvatskih građana ovim nožem pokriva HZZO, a zemlje u okruženju koje šalju svoje pacijente plaćaju punu cijenu liječenja

11.05.2019. 14:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh