« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 7 mjeseci
STRAŠNO!!

Gadgeti uzrokuju mentalne probleme - dvogodišnjacima!!

Djeca koja provode vrijeme na smartphoneima, kasnije razvijaju govor, manje su znatiželjna, manje sposobna dovršiti zadatke, samokontrola im je problem i imaju manjak samopouzdanja

Maknite klince s pametnih telefona!
Maknite klince s pametnih telefona! (Arhiva)
Više o

djeca

,

mentalni problemi

,

smartphone

Pametni telefoni uvukli su se u naš život s ostalim gadgetima tiho i uspješno, vrlo često glumeći dadilje maloj djeci - što ne može biti opasnije nego što jest.

Naime, znanstvenici su uputili ozbiljan apel roditeljima nakon što su otkrili da pametni telefoni, tableti i ostali gadgeti izazivaju mentalne probleme već kod djece u dobi od dvije godine

Čak i samo sat vremena koja tako malena djeca dnevno provedu gledajući crtiće ili igrajući igrice na smatrphoneima može odvesti do poremećaja kao što su depresija i anksioznost. Kada se to događa kod dvogodišnjaka, situacija je izuzetno ozbiljna.

Osim psihičkih problema, djeca koja provode vrijeme na smartphoneima, kasnije razvijaju govor, manje su znatiželjna, manje sposobna dovršiti zadatke, samokontrola im je problem i imaju manjak samopouzdanja

Iako su tinejdžeri najviše izloženi lošem utjecaju smartphonea, ova studija je pokazala da i djeca mlađa od deset godina itekako osjećaju posljedice. Točnije njihov mozak.

"Polovica mentalnih problema razvija se do adolescencije. Važno je identificirati čimbenike na koje je moguće utjecati. Kad smo kod toga, apeliramo na roditelje da promijene način na koji njihova djeca provode slobodno vrijeme", poručuju autori studije sa Sveučilišta San Diego. k)

Vrlo je važno smanjiti vrijeme koje djeca provode on line ili pred TV-om. Mala djeca ne bi uopće trebala imati doticaja s pametnim telefonima, ona nešto starija (predškolski uzrast i adolescenti) ne bi smjela više od dva sata dnevno gledati u ekrane.

Ako pak provode više od sedam sati dnevno online, davput su veće šanse da obole od depresije, nego njihovi vršnjaci koji su onlnine sat vremena na dan. 
Ono što je još opasnije od gledanja internetskog sadržaja ili tTV-a jesu društvene mreže.

"Prvo sam bila iznenađena ovim saznanjem, međutim tinejdžeri provode više vremena na telefonima zbog društvenih mreža, što je za mentalno zdravlje opasnije od gledanja televizije ili videa na internet, a to je upravo ono što gledaju klinci mlađeg uzrasta"; objasnila je profesirca Jean Twenge koja je sudjelovala u studiji. 

10.11.2018. 11:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh