« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Gadafi u Kremlju spava u šatoru

Libijski predsjednik po starom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Moamer Gadafi

,

Dimitrij Medvedev

,

Gadafi šator

Libijski vođa Moamar Gadafi, koji je u petak stigao u posjet Rusiji, dobio je dopuštenje da podigne šator unutar Kremlja, rekao je za agenciju France presse izvor iz administracije ruskog predsjednika.

"Pitanje podizanja šatora u Kremlju je riješeno", rekao je taj izvor.

Šator je postavljen u vrtu Taininski, koji se nalazi nad rijekom Moskovom, a smješten je između predsjedničkih zgrada i Velike palače u Kremlju.

I kada je prije gotovo godinu dana posjetio Pariz, Gadafi je podigao svoj šator u parku hotela Marigny, palače koja se nalazi uz Elizejsku, sjedište francuskog predsjednika.

Gadafi se u petak sastao s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom na razgovorima koji su trebali biti usredotočeni na kupnju oružja i moguće otvaranje ruske pomorske baze u Libiji kojom bi Rusija napravila protutežu interesima SAD-a u Africi.

Gadafijev posjet Rusiji prvi je nakon raspada Sovjetskog Saveza, a podudara se i s poboljšanjem libijskih odnosa sa Sjedinjenim Državama nakon godina neprijateljstva.

"Nadam se da će moj posjet koristiti našim odnosima", rekao je Gadafi Medvedevu na početku razgovora u službenoj rezidenciji Meiendorf u okolici Moskve.

U središtu trodnevnog Gadafijevog posjeta su energetika i oružje. Ruski mediji su izvijestili da Gadafi možda namjerava kupiti od Rusije oružja u vrijednosti od 2 milijarde dolara.

Ruski list Kommersant napisao je da bi Gadafi Rusiji mogao ponuditi otvaranje pomorske baze u libijskoj luci Bengazi. "Ruska vojna nazočnost postat će jamstvo nenapadanja od strane Sjedinjenih Država koje se, unatoč brojnim pomirljivim gestama, ne žure prigrliti pukovnika Gadafija", napisao je Kommersant.

Dužnosnici Kremlja i ruskih pomorskih snaga nisu bili dostupni za komentar.

Moskva također želi sklopiti unosne ugovore u području energetike s Libijom koja ima najveće rezerve rezerve nafte u Africi. Ruski državni naftni div Gazprom pokazuje interes da sudjeluje u izgradnji novog plinovoda od Libije do Europe. (hina/metro-portal.)

01.11.2008. 09:11:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh