« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
IMA ORUŽJA NA BACANJE

Gadafi ima "samoubilački plan" u slučaju pobunjeničkog napada na Tripoli

Ruski posrednik za Libiju ne vjeruje da je libijskom režimu ponestalo oružja

Moamer Gadafi
Moamer Gadafi (YouTube)
Više o

Moamer Gadafi

,

Tripoli

Režim pukovnika Moamera Gadafija ima "samoubilački" plan napadnu li pobunjenici Tripoli koji bi u tom slučaju bio uništen, rekao je ruski izaslanik za Libiju Mihail Margelov u intervjuu za dnevnik Izvjestija od četvrtka, a prenosi Hina.

"Libijski premijer mi je rekao u Tripoliju: ako pobunjenici osvoje grad, zasut ćemo ga raketama i raznijeti", rekao je o prošlomjesečnom posjetu Libiji Margelov, koji govori arapski jezik.

"Mislim da Gadafijev režim ima samoubilački plan", dodao je Margelov dan pošto su se pobunjenici približili prijestolnici na 80 kilometara.

Ruski posrednik za Libiju ne vjeruje da je libijskom režimu ponestalo oružja. "Gadafi još nije ispalio nijednu raketu zemlja-zemlja, a ima ih mnogo. Teoretski, Tripoliju možda nedostaje streljiva za tenkove i lako naoružanje, no pukovnik ima velike količine raketa i eksploziva", drži Margelov, predstavnik ruskog predsjednika za Afriku.

"S pragmatičnim dijelom režima treba razgovarati i baš na tome mi radimo", rekao je Margelov i objasnio da se Gadafi može isključiti "to više što su stvarne poluge vlasti u rukama premijera i drugih članova vlade".

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u srijedu je u Washingtonu predsjedniku Baracku Obami i državnoj tajnici Hillary Clinton ponavljao stajalište Moskve da treba "što prije početi politički proces u Libiji".

Rusija i Kina, dvije od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, suzdržale su se od glasovanja o rezoluciji 1973 kojom je dopuštena zapadna intervencija u Libiji, jer tekst rezolucije drže nedefiniranim.

Moskva je suglasna sa Zapadom da Gadafi mora otići s vlasti, no odbila je poziv da se pridruži sastanku kontaktne skupine o Libiji u petak u Istanbulu. Vijeće sigurnosti UN-a je jedino legitimno tijelo za odlučivanje o tom sukobu, drži Moskva.

14.07.2011. 18:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh