« Glazba
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
JAZZARELLA

Gabi Novak otvorila All Woman Jazz Festival

Zvijezde ženske jazz scene u Zagrebačkom kazalištu mladih.

(Ronald Goršić, CROPIX)
Više o

Gabi Novak

,

Matija Dedić

,

Jazzarella

,

Miro Kadoić

,

Boško Petrović

,

Grace Kelly

,

The Jazz All Star Ensemble

,

All Woman Jazz Festival

,

Patricia Barber

,

Stacey Kent

,

Ante Gelo

,

Krunoslav Levačić

,

Mladen Baraković

,

Davor Križić

,

Saša Nestorović

Koncert Gabi Novak i The Jazz All Star Ensemblea otvorio je ovogodišnje 4. izdanje All Woman Jazz Festivala - "Jazzarellu", festival na kojemu će do 5. travnja u Zagrebačkom kazalištu mladih nastupiti zvijezde ženske jazz scene - Grace Kelly, Patricia Barber i Stacey Kent.

Poznata hrvatska pjevačica večerašnjim je koncertom dala presjek svoje karijere, počevši od 50-ih godina, izvodeći jazz standarde i evergreene u jazz aranžmanima.

Jazz skladbe i obrade poznatih hitova kao što su "Ni ti ni ja", "Pjesma je bila život moj", "Ja nisam kao ti" nagrađene su dugotrajnim aplauzom. Gabi Novak je otpjevala i kompoziciju iz filma H8 "Sretan, sretan put" te skladbu "Intima" koju je za nju komponirao Miljenko Prohaska prije 30 godina i koja je dugo bila na ljestvicama jazz časopisa "Down Beata".

S Gabi su nastupili vrhunski hrvatski glazbenici Ante Gelo, Matija Dedić, Krunoslav Levačić, Mladen Baraković, Boško Petrović, Davor Križić, Miro Kadoić i Saša Nestorović te kao gosti Zagrebački solisti.

Američka saksofonistica pjevačica, skladateljica i aranžerka Grace Kelly nastupit će 3. travnja. Iako joj je tek 17 godina, dosad je primila više nagrada i priznanja i objavila pet samostalnih albuma.

Idući dan festivala slijedi koncert američke jazz pijanistice i pjevačice Patricije Barber koja se tijekom četvrtstoljetne karijere uspjela nametnuti kao respektabilna snaga svjetske glazbe.

Tako se na listama uglednog američkog glazbenog časopisa Down Beata, u glasovanjima kritičara i čitatelja, našla na najvišim pozicijama, rame uz rame sa slavnim pjevačicama poput Dianne Reeves, Diane Krall, Abbey Lincoln ili Nancy Wilson, a nerijetko i ispred mnogo poznatijih, poput Nore Jones, Cassandre Wilson, Shirley Horn i Dee Bridgewater.

Festival će zatvoriti još jedna američka jazzistica - Stacey Kent, jedna od najtraženijih pjevačica na današnjoj sceni. Status svjetski priznate pjevačice potvrdila je snimivši 2007. album za tvrtku Blue Note - "Breakfast on the Morning Tram". (hina/metro-portal)

02.04.2009. 23:24:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh