« Svijet
objavljeno prije 14 godina
KORAK NAPRIJED?

G20 za smanjenje subvencija fosilnim gorivima

Čelnici skupine G-20 pristali su između ostalog odrediti ciljeve za smanjenje proračunskih deficita i povećati razine obveznog kapitala banka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

prosvjedi

,

Toronto

,

summit G20

Naprednim gospodarstvima bio bi cilj prepoloviti deficite do 2013. godine i stabilizirati omjer javnog duga prema bruto nacionalnom proizvodu (BDP) do 2016. godine. U nacrtu završne izjave na 22 stranice, G-20 navodi da banke moraju "znatno" povećati obvezni kapital, a zemljama će biti dopušteno da se usklade s novim pravilima s ciljem ispunjenja novih standarda do kraja 2012., javljaju kanadski elektronski mediji.

"Iskreno, ovo je više nego što sam očekivala, jer to je dosta konkretno", izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel, govoreći o fiskalnim ciljevima. "Uspjeh je da su industrijalizirane zemlje kao skupina to prihvatile", dodala je.

G-20 je također obećao zadržati postojeće planove za poticanje gospodarstva te poduzeti "usklađene akcije" za održavanje tempa ekonomskog oporavka. Nedavni događaji ističu potrebu da se utvrde "prikladno usklađeni" planovi za obuzdavanje deficita, navodi se u nacrtu.

Nova gospodarstva obećala su poduzeti mjere za jačanje socijalne sigurnosne mreže, podizanje infrastrukture potrošnje i poboljšanje fleksibilnosti tečaja, dodaje se. Nacrt izjave uključuje ciljeve koje je zagovarao domaćin summita, kanadski premijer Stephen Harper, nastojeći premostiti razlike između SAD-a i Europe, tako da je predložio minimalne ciljeva za smanjenje deficita i duga.

Čelnici 20 vodećih svjetskih gospodarstava, u svojoj su završnoj izjavi u Torontu, pozvali i na "postupno, srednjoročno, ukidanje subvencija za neučinkovita fosilna goriva, kojima se ohrabruje njihova rasipna potrošnja, uzimajući u obzir ranjive skupine i potrebe razvoja".

Taj dio priopćenja unesen je na inzistiranje SAD-a, umjesto ranije, razvodnjene formulacije koja je predviđala "dobrovoljni pristup, prema posebnostima država članica", naveli su izvori. Okupljanje svjetskih državnika u Torontu pratili su masovni prosvjedi antiglobalista i sindikata protiv siromaštva, nezaposlenosti i drugih socijalnih teškoća.

Policija je uhitila ukupno 562 osobe, od čega 224 do nedjelje poslijepodne, izjavio je glasnogovornik policije pokrajine Ontario, Rodney Petroski. Uglavnom mirne prosvjede poremetila je mala skupina anarhista koja se koristila taktiku pod nazivom "Crni blok" - krećući se u manjim skupinama, njihovi su pripadnici obučeni u crno, s kapuljačama na glavi, razbijali izloge i palili policijska vozila, nakon čega bi skinuli crnu odjeću i umiješali se među ostale demonstrante. Policija je uzvratila gumenim mecima, 'ćorcima' i suzavcem te brojnim uhićenjima, poglavito anarhista. (hina/metro-portal)

28.06.2010. 08:12:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh