« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
PARA I DIM

Fukushima: Stanje još uvijek neizvjesno

Razina joda u moru je 126 puta viša, a cezija 24 puta viša od normi koje je odredila japanska vlada, precizira TEPCO

Fukushima
Fukushima (Wikipedia)
Više o

Japan

,

fukushima

Problemi s nuklearkom Fukushima i dalje nisu riješeni, ali je situacija stabilna prenosi Hina. Para i dim i dalje se u utorak povremeno dižu iz dva reaktora nuklearne elektrane Fukushima Daiichi, što sugerira da svakodnevni napori japanskih inženjera da stabiliziraju stanje u elektrani i spriječe moguću nuklearnu katastrofu još uvijek nisu dali rezultata, prenose agencije.

Najveća svjetska nuklearna kriza u posljednjih 25 godina, koja se odvija 240 km sjeverno o Tokija, izazvana je potresom i tsunamijem u kojima je 11. ožujka, prema posljednjim podacima, poginulo i nestalo 22 tisuće osoba. Potres i valovi visoki 14 metara izazvali su strašna razaranja na sjeveroistoku Japana i oštetili nuklearni kompleks Fukushima Daiichi u kojem se nalazi šest reaktora.

Radovi na upostavi sustava hlađenja reaktora u nuklearnoj centrali nastavljeni su u utorak ujutro. Tokyo Electric Power (TEPCO) je objavio da se osoblje vratilo u centralu nakon evakuacije u ponedjeljak predvečer kada se pojavio dim iz reaktora 2 i 3.

Agencija Kyodo javila je da su se tijekom dana nekoliko puta pojavile veće količine pare i dima iznad tih reaktora, a stručnjaci navode da je tom prigodom najvjerojatnije oslobođena manja količina radioaktivnih čestica. TEPCO je priopćio da se dim pretvara u paru ta je procijenio da je moguće nastaviti radove na stabiliziranju situacije u nuklearki.

Još nisu pokrenuti sustavi hlađenja

Tehničari su uspjeli uspostaviti opskrbu centrale električnom energijom, ali još nisu pokrenuli sustave hlađenja koji su bitni za izbjegavanje mogućeg taljenja reaktora. Osoblje koje radi na centrali redovito se izmjenjuje kako bi se ograničilo vrijeme izlaganja visokoj radijaciji.

Hlađenje reaktora vodenim topovima u utorak još nije nastavljeno, prenosi agencija AFP. Radioaktivnost ispuštena iz elektrane širi se i na morsku vodu, a moguća zagađenja riba i školjki u regiji imala bi teške posljedice u zemlji koja se uglavnom hrani plodovima mora. TEPCO je u utorak objavio da su izmjerene neuobičajeno visoke razine radioaktivnih čestica u moru blizu centrale Fukushime.

Jedan lokalni dužnosnik prefekture Fukushime je naglasio da u regiji ribolov većih razmjera nije moguć jer su brodovi i luke uništeni u tsunamiju, te da će ribari nastaviti s radom nakon provjere radioaktivnosti u morskim prodovima.

Prema novinskoj agenciji Jiji, ministarstvo znanosti je objavilo da će od srijede početi testirati more na osam raznih točaka 30 km od obale. U opustošenom području spasioci i dalje skupljaju tijela unesrećenih, a nade u pronalaženje preživjelih su neznatne. Prema privremenom podacima 22.000 ljudi je poginulo i nestalo, od koji je policija potvrdila 9.079 smrtnih slučajeva.

22.03.2011. 10:05:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh