« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
KRISTALNO JASNO

Fuele: Put Srbije u EU nije vezan uz pitanje Kosova

Ni na koji način ne tjeramo Beograd da se opredijeli između puta prema članstvu u EU i težnje da Kosovo bude dio Srbije, kazao je Stefan Fuele

(Wikipedia)
Više o

Srbija EU

,

Stefan Fuele

,

Srbija Kosovo

Povjerenik Europske unije za proširenje Stefan Fuele izjavio je u intervjuu za novosadski "Dnevnik" od srijede da srbijanski put u EU nije vezan uz rješavanje pitanja Kosova te da ne postoji veza između rješavanja odnosa Beograda i Prištine i sljedećih koraka Srbije u europskim integracijama.

Fuele je izrazio nadu da će se u procesu europskih integracija u godinama koje dolaze pronaći rješenje koje će, kako je rekao, osigurati europsku budućnost i za Srbiju i za Kosovo.

Europski povjerenik rekao je kako očekuje da će upitnik Europske komisije za kandidaturu Srbiji biti poslan tijekom španjolskog predsjedanja EU-om te je najavio da će upitnik biti neutralan kad je riječ o statusu Kosova.

"Mislim da je vrijeme slanja upitnika Srbiji u rukama država članica EU-a i, kao što sam rekao, nadam se da će nam dati zeleno svjetlo da ga pošaljemo Srbiji tijekom španjolskog predsjedanja EU-om. Sadržaj upitnika jasno će pokazati da je EK neutralna kad je riječ o statusu Kosova", rekao je Fuele.

"Pokazat ćemo u upitniku da ni na koji način ne tjeramo Beograd da se opredijeli između puta prema članstvu u EU i težnje da Kosovo bude dio Srbije", dodao je europski povjerenik.

Fuele je istaknuo kako je poruka EK da nema povezanosti između srbijanskog puta u EU i rješavanja pitanja Kosova te da je isto tako "kristalno jasno" stajalište EK da je za svaku zemlju kandidatkinju iznimno važno da ima dobre odnose sa susjednim državama ako želi napredovati prema Europskoj uniji. (hina/metro-portal)

14.04.2010. 14:50:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh