« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
ODBAČENA BOMBA

Frane Lučić tvrdi da je požar na Kornatima uzrokovala NATO-va bomba

Uoči tužne 4. obljetnice stradanja dvanaestorice vatrogasaca na Kornatima, jedini preživjeli iznosi svoju verziju događaja

Više o

Frane Lučić

,

vatrogasci

,

kornatska tragedija

Uči 4. godišnjice strašne kornatske tragedije,jedini preživjeli vatrogasac kornatske tragedije Frane Lučić izjavio je za večerašnji Dnevnik HTV-a kako vjeruje da je za stradanje vatrogasaca kriva NATO-va bomba odbačena 1999. nakon napada na Srbiju, a ne eruptivni požar ili curenje goriva iz helikoptera.

Lučić smatra da ozljede vatrogasaca mogu biti jedino od bombe.

"Vjerujem da je riječ o bombi CBU-87. Na fotografijama stradalih se vidi da su sve ozljede identične. Na jednom mjestu duboke, a okolo ništa. Kod svakog je tako", rekao je Lučić. Kazao je da se same eksplozije ne sjeća.

Teoriju o odbačenim eksplozivnim punjenima na Kornatima prvi je iznio umirovljeni časnik HV-a Nediljko Pušić nakon višemjesečnog istraživanja tragedije.

Frane Lučić je u veljači ove godine posjetio predsjednika Ivu Josipovića i predao mu fotografije i druge materijale od umirovljenog časnika Pušića za koje je Josipović rekao da je "riječ o materijalu koji je otprije poznat, te da će ga proslijediti državnom odvjetništvu".

Jedini vatrogasac koji je preživio kornatsku tragediju 30. kolovoza 2007. tada je izjavio kako po njegovom mišljenju za smrt 12 njegovih kolega nije kriv eruptivni požar, što je službeni zaključak stručne skupine nakon osmomjesečnog vještačenja.

No, u javnosti se spominju još dva moguća uzroka kornatske tragedije. Prvi je da je nesreću izazvalo naglo curenje goriva iz helikoptera po vatrogascima, a drugi da je nesreću izazvala eksplozija ostataka NATO-bombe. Po toj teoriji NATO-vi zrakoplovi su na Veliki Kornat nakon napada na Srbiju odbacili jednu ili više neiskorištenih bombi s kojima nisu mogli sletjeti u zračnu bazu u talijanskom Avianu.

27.08.2011. 21:12:34
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Sportski
    27.08.2011. 23:08
    dečko je malo prepohlepan
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh