« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
DOSTA JE ŠEĆERA

Francuzi uvode porez na Coca Colu!

Coca Cola je u posljednjih deset godina nekoliko puta povećala količinu soli i šećera u pićima - porezom se želi zaštititi zdravlje potrošaća

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (sugarstacks.com)

Francuska vlada uvodi vrlo inovativne poreze u reformi poreznog sustava pa je tako uvela poseban porez za bogataše, a planira ne stati samo na tome.

Premijer zemlje Francoise Fillon već je predložio uvođenje poreza na slatka bezalkoholna pića. Službeni Pariz na ovaj način želi "ubiti dvije muhe jednim udarce" - pobrinuti se za zdravlje nacije i popuniti budžet.  

Očekuje se da će novi porez, koji će stupiti na snagu početkom iduće godine, državnu blagajnu popuniti iznosom od 120 milijuna eura.  Nacionalno udruženje prehrambene industrije je izračunala da će stopa poreza iznositi četiri centa za bocu od pola litre.

Visina poreza ne izgleda visoka, ali sama ideja je izazvala uzbunu među svjetskim proizvođačima gaziranih osvejžavajućih pića. Generalni direktor "Coca-Cole" u Francuskoj i predsjednik Nacionalnog saveza bezalkoholnih pića Tristan Farabet osudio je uvođenje takvog poreza uz napomenu da će kompanije proizvođači ispaštati tuđe grijehe.

Sličnu izjavu dao je i predstavnik "PepsiCo". Predsjednik francuskog "Orangina-Sćweppes" Guy Pietrini je mogući porez uporedio s boksačkim udarcem.

Ideja slatkog poreza uostalom nije nova, porezi na nezdrave artikle postoje u Danskoj i Mađarskoj. Porez na kolu i hamburger uvelo je nekoliko američkih država, a i ostale razmišljaju da krenu tim putem.

27.08.2011. 13:33:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh