« Nogomet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
FIFA

Francuzi nisu nositelji skupine, ali to ne znači da su kažnjeni

Međunarodni nogometni savez objavio je nositelje skupina uoči ždrijeba Svjetskog nogometnog prvenstva u petak u južnoafričkom Capetownu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviant Art)
Više o

Francuska

,

FIFA

,

nositelji skupine

Na svečanosti koju će voditi zvijezda Charlize Theron 32 reprezentacije će biti svrstane u osam skupina po četiri ekipe.

Nositelji skupina bit će svjetski prvaci Talijani, europski prvaci Španjolci, Brazilci, Nizozemci, Nijemci, Argentinci, Englezi i domaćini Južnoafrikanci, a nakon dugo vremena u prvoj jakosnoj skupini neće biti Francuza, koji su kao i Portugalci svrstani u drugu skupinu u kojoj su ostale europske momčadi - Danska, Grčka, Srbija, Slovačka, Slovenija i Švicarska.

Prema pravilima ždrijeba, samo europske momčadi mogu biti u istoj skupini i to maksimalno dvije, dok to ne vrijedi za sve ostale kontinentalne federacije. Tako Brazil ili Argentina neće biti u skupini s Paragvajem ili Urugvajem, kao i Južna Afrika s nekom od afričkih selekcija.

U trećoj skupini su Australija, Japan, Južna Koreja, Sjeverna Koreja, Honduras, Meksiko, USA i Novi Zeland, a u četvrtoj Alžir, Kamerun, Obala Bjelokosti, Gana, Nigerija, Čile, Paragvaj i Urugvaj.

Ne radi se o kažnjavanju

To ni u kojem slučaju nije kažnjavanje Francuske, komentirao je u srijedu glavni tajnik FIFA-e Jerome Valcke, nakon određivanja nositelja skupina za ždrijeb za SP 2010. na kojem Francuska nije određena da bude nositeljica.

Valcke je istaknuo kako epizoda s rukom Thierryja Henryja u utakmici protiv Irske u uzvratu doigravanja nije uzeta u obzir prilikom stavljanja Francuske u skupinu 4 s drugim europskim slabije plasiranim zemljama (Danska, Grčka, Portugal, Srbija, Slovačka, Slovenija, Švicarska).

Na prijašnjem ždrijebu 2005., uoči SP 2006., FIFA je, kako je podsjetio Valcke, "kao kriterije uzela plasman na svojoj ljestvici i rezultate s prvenstava 1998. i 2002.". "Međutim, sada je FIFA uzela u obzir samo plasman Francuske na njenoj ljestvici za mjesec listopad prije doigravanja", pojasnio je Valcke.

Francuska je na toj ljestvici deveta iza Hrvastke, a kako zemlja organizator, u ovom slučaju Južnoafrička Republika, mora biti nositelji Francuska i nije imala uvjete da bude među nositeljima skupina.

Posljednji plasman iz studenog organizacijsko povjerenstvo SP-a nije uzelo u obzir zbog "načela pravednosti", pojašnjava FIFA. NBaime, prema tom zadnjem plasmanu Francuska je napredovala s devetog na sedmo mjesto, kao i Portugal koji je skočio s desetog na peto, ali zahvaljujući prolasku doigravanja. (hina/metro-portal)

02.12.2009. 12:50:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh