« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
STVARNA OPASNOST

Francuska strahuje od skorog terorističkog napada

Nekoliko lažnih prijetnji uzbudilo je Francuze koji se pitaju kada će se dogoditi stvarni teroristički napad

Pariz
Pariz (Wikipedia)
Više o

Francuska

,

Eiffelov toranj

,

Pariz

,

teroristički napad

,

lijekovi online

Francuski ministar unutarnjih poslova Brice Hortefeux je potvrdio u ponedjeljak da Francuskoj prijeti "stvarna" opasnost samoubilačkog napada u Parizu i da obavještajne službe navode "skoru prijetnju".

"Prijetnja je stvarna, naš oprez je pojačan", izjavio je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Hortefeux, podsjetivši da je sigurnosni plan Vigipirate i dalje aktiviran na crvenoj razini, posljednjem pragu prije predstojećeg atentata. Prema izvoru bliskom ministarstvu unutarnjih poslova od četvrtka ujutro traje pojačana opasnost od terorizma.

>>Zbog dojave o bombi policija evakuirala Eiffelov toranj

Pet francuskih državljana oteto je na sjeveru Nigera, što francuske vlasti pripisuju organizaciji Al-Kaidi zai islamski Magreb. Francuske obavještajne službe svoju procjenu da zemlji prijeti neposredna opasnost od terorističkog napada temelje na informaciji iz jedne zemlje s kojom Francuska redovno surađuje.

Antiteroristički sud u Parizu je otvorio istragu kako bi provjerio podatke o ženi koja je osumnjičena za pokušaj samoubilačkog napada u Parizu. Neimenovani policijski izvor navodi da su se dvije džihadističke mreže spavača u Francuskoj nedavno aktivirale dolaskom nekolicine radikalnih islamista iz pakistansko-afganistanske zone.

Lažne prijetnje

Nakon usvajanja, 14. rujna, zakona kojim se zabranjuje nošenje muslimanske burke u javnosti, sudjelovanja francuskog kontingenta u operacijama u Afganistanu, napada u srpnju francuskog komandosa na Al-Kaidinu bazu u kojemu je poginulo sedam ekstremista, njihove prijetnje Parizu postale su sve češće. U utorak navečer evakuirani su posjetitelji Eiffelova tornja i željezničke postaje St. Michel zbog prijetnje bombaškim napadom. Ustanovljeno je da su prijetnje bile lažne.

Za razliku od španjolskih i britanskih susjeda, Francuska nije pogođena islamističkim napadima od ljeta 1995. godine, kada je u terorističkom napadu poginulo 8 i ranjeno 200 ljudi.(hina/metro-portal)

20.09.2010. 18:16:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh