Metro-portal.hr

objavljeno 20.09.2010. 18:16:01
STVARNA OPASNOST

Francuska strahuje od skorog terorističkog napada

Nekoliko lažnih prijetnji uzbudilo je Francuze koji se pitaju kada će se dogoditi stvarni teroristički napad

Pariz
Pariz (Wikipedia)

Francuski ministar unutarnjih poslova Brice Hortefeux je potvrdio u ponedjeljak da Francuskoj prijeti "stvarna" opasnost samoubilačkog napada u Parizu i da obavještajne službe navode "skoru prijetnju".

"Prijetnja je stvarna, naš oprez je pojačan", izjavio je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Hortefeux, podsjetivši da je sigurnosni plan Vigipirate i dalje aktiviran na crvenoj razini, posljednjem pragu prije predstojećeg atentata. Prema izvoru bliskom ministarstvu unutarnjih poslova od četvrtka ujutro traje pojačana opasnost od terorizma.

>>Zbog dojave o bombi policija evakuirala Eiffelov toranj

Pet francuskih državljana oteto je na sjeveru Nigera, što francuske vlasti pripisuju organizaciji Al-Kaidi zai islamski Magreb. Francuske obavještajne službe svoju procjenu da zemlji prijeti neposredna opasnost od terorističkog napada temelje na informaciji iz jedne zemlje s kojom Francuska redovno surađuje.

Antiteroristički sud u Parizu je otvorio istragu kako bi provjerio podatke o ženi koja je osumnjičena za pokušaj samoubilačkog napada u Parizu. Neimenovani policijski izvor navodi da su se dvije džihadističke mreže spavača u Francuskoj nedavno aktivirale dolaskom nekolicine radikalnih islamista iz pakistansko-afganistanske zone.

Lažne prijetnje

Nakon usvajanja, 14. rujna, zakona kojim se zabranjuje nošenje muslimanske burke u javnosti, sudjelovanja francuskog kontingenta u operacijama u Afganistanu, napada u srpnju francuskog komandosa na Al-Kaidinu bazu u kojemu je poginulo sedam ekstremista, njihove prijetnje Parizu postale su sve češće. U utorak navečer evakuirani su posjetitelji Eiffelova tornja i željezničke postaje St. Michel zbog prijetnje bombaškim napadom. Ustanovljeno je da su prijetnje bile lažne.

Za razliku od španjolskih i britanskih susjeda, Francuska nije pogođena islamističkim napadima od ljeta 1995. godine, kada je u terorističkom napadu poginulo 8 i ranjeno 200 ljudi.(hina/metro-portal)

20.09.2010. 18:16:01
http://metro-portal.hr/francuska-strahuje-od-skorog-teroristickog-napada/48313/