« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
FRANCUSKA

Prvi čovjek MUP-a tuži bivšeg špijuna zbog odavanja državnih tajni u knjizi

Nekadašnji zamjenik direktora obavještajaca iz DGSE-a Maurice Dufresse objavio je knjigu o svojih 25 godina špijunske karijere

Herve Morin
Herve Morin (Getty Images)
Više o

Francuska

,

špijun

,

Clotilde Reiss

,

Herve Morin

,

DJ Dejan

,

DJ Robi Sliva

Francuski ministar unutarnjih poslova Herve Morin podnio je tužbu protiv bivšeg špijuna jer je navodno odao državne tajne u svojoj najnovijoj knjizi u kojoj se, između ostalog tvrdi, da je Clotilde Reiss, osuđena u Iranu za špijunažu, uistinu špijunirala za Francusku, prenosi u ponedjeljak Le Point.fr

Morin je optužio bivšeg zamjenika direktora obavještajne službe DGSE Mauricea Dufressea za odavanje državnih tajni i otkrivanje imena zaštićenih osoba.

Pod imenom Pierre Siramy, Dufresse je nedavno objavio knjigu o svoj 25-godišnjoj karijeri špijuna, a u nedjelju je na televiziji LCI izjavio da je francuska profesorica Clotilde Reiss, koju je iranski sud osudio za špijunažu, uistinu špijunirala za Francusku.

"Registrirana je kod DGSE-a. Skupljala je informacije o unutrašnjoj politici i nuklearnom oružju", tvrdi Dufress. Francusko ministarstvo vanjskih poslova "službeno je i kategorički" odbacilo sve navode. Reiss je bila uhićena u srpnju 2009. Puštena je u nedjelju kada je odletjela za Francusku. (hina/metro-portal)

17.05.2010. 20:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh